Agrárium

2022.02.21. 14:30

Vetőmagszövetség: lesz elég árpa és zab vetőmag a tavaszi vetésekhez

A kalászos vetőmagok szaporítóterületeinél a korábbi évektől eltérően nincs jelentős kiesés, hiányra egyik fajtából sem kell készülni.

Lesz elegendő mennyiségű és minőségű árpa és zab vetőmag a tavaszi vetésekhez - közölte a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács hétfőn.    

Adataik alapján a tavaszi árpa vetőmag szaporító-területe az egy évvel korábbihoz képest 8 százalékkal nőtt. 

Körülbelül 6 ezer tonnányi árpa vetőmag kerülhet forgalomba, ami akár 100 százalékos felújítási arányt is jelenthet a várható méretű, vagyis a tavalyit 10 százalékkal meghaladó vetésterület esetén is.     

A tavaszi zab várható vetőmagmennyiségét több mint 2600 tonnára becsülik. 

A szövetség szerint ha a termőterület nagysága nem változik a tavalyihoz képest, akkor ez majdnem 50 százalékos felújítási arányra ad lehetőséget.     

A szervezet szerint a termelők visszajelzései alapján a vetőmagkészletek fedezik az igényeket, minőségi gondok sem várhatók. A sörárpa és a takarmányárpa termeltetése nem változik jelentősen, az elmúlt évről áthúzódó készletek mennyisége idén is minimális - tették hozzá.     

Kiemelték, hogy a klímaváltozás miatt nőtt az ősszel levetett tavaszi árpa aránya, a fajta- és vetőmag-tulajdonosok ezért már késő ősszel kihirdették a vetőmagárakat. A vetőmagszövetség emiatt 2022-re nem hirdet tájékoztató árat - olvasható a közleményben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában