Környezet

2022.02.11. 11:00

Hatékony szennyvíztisztítási eljárást dolgoztak ki uniós támogatással

Magas nitrogéntartalmú szennyvizek hatékonyabb tisztítását segíti elő az Európai Unió által 753,2 millió forinttal támogatott eljárás, amelyet a sárvári Taravis Kft. a Pannon Egyetemmel, valamint a Fehérvári és Fekete Kft.-vel közös konzorciumban dolgozott ki – közölték az MTI-vel a konzorciumi partnerek.

A közlemény szerint a projekt célja egy komplex, a szigorú vízminőségi követelményeknek is megfelelő szennyvíztisztítási eljárás kifejlesztése volt, amely csökkenti a vízfelhasználást, hatékonyabbá és olcsóbbá teszi a termelési folyamatokban keletkező szennyvizek tisztítását.

A rendszer a víz tisztítása során szenzorok segítségével folyamatosan  méri a vízminőséget, és már a szennyvíz kémiai és fizikai előtisztítása során is figyelembe veszi a későbbi biológiai utótisztítás optimális tápanyagigényét – írták.

A közlemény szerint a szenzorhálózat alapú vezérléssel ellátott víztisztítási rendszer előnyökkel járhat a hús- és a gyógyszeriparban, a műtrágyagyártó cégeknél keletkező szennyvizek, speciális szennyvizek, valamint  a hulladéklerakók csurgalékvizének tisztítása során.

Hozzáfűzték: a fejlesztés eredményeként nemzetközi szinten is hasznosítható eljárást, üzemi méretű prototípusrendszert dolgoznak ki, amely további kutatás-fejlesztés alapjául szolgálhat.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában