Könnyebbség

2022.01.30. 14:47

Egy magyar fejlesztés segítheti a fenntartható erdőgazdálkodást

Az uniós és költségvetési támogatással elkészített faátlaló rendszer gyorsan és pontosan határozza meg az élő fák tömegét és térfogatát.

Segítheti a fenntartható erdőgazdálkodást az ASK-M Műszertervező, Gyártó és Szolgáltató Kft. fejlesztése, amely gyorsan, pontosan meghatározza az élő fák tömegét és térfogatát - közölte a cég az MTI-vel.

Az ASK-M több mint 341 millió forint támogatást kapott a Széchenyi 2020 program keretében a projektre, amely az új terméken kívül 5 kutatási és fejlesztési munkahelyet is létrehozott. A fejlesztésben részt vett a svéd Forest it design is, amely erdőgazdálkodásban használható adatelemző rendszereket készít - írták.

A közlemény szerint az uniós és költségvetési támogatással elkészített faátlaló rendszer digitálisan rögzíti a megmért fák adatait, amelyeket számítógépre vagy okostelefonra továbbít. Az ASK-M jogelődje már a nyolcvanas években készített hasonló eszközt, de az csak a fatörzs átmérőjét határozta meg, míg a mostani már magasságmérő egységgel is rendelkezik. A megrendelők erdészetek és fafeldolgozók lehetnek, a digitális faátlaló az ő munkájukat könnyíti meg - tették hozzá.

Az ASK-M a céges honlap hírei szerint más eszközökre is nyert már fejlesztési támogatást. Legutóbb patológiai metszetnyilvántartó rendszer kidolgozásáról számoltak be, az előző években pedig patológiai archiváló-nyilvántartó rendszer, moduláris orvosi mikroszkóp, hangtechnikai innovációs központ létrehozásáról írtak. Utolsó beszámolójuk szerint 2019-ben és 2020-ban is másfél milliárd forint körüli forgalommal zártak. Nyereségük eközben 389 millió forintról 426 millió forintra nőtt.

Borítókép: Ősz a Kőszegi-hegységben Velem közelében 2021. november 18-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában