Érdemes figyelni

2022.01.30. 13:01

A fizetésből élők nagy eséllyel jogosultak valamilyen szja-kedvezményre

Tovább bővült a személyi jövedelemadó (szja) kedvezmények köre, így ha valaki Magyarországon munkabérből él, jó eséllyel igénybe veheti valamelyiket - hívta fel a figyelmet a BDO Magyarország csütörtökön.

A tanácsadó cég szakértői által készített összefoglalóban jelezték: a négy vagy több gyermeket nevelő anyáknak a kedvezményre jogosultságuk időszakában, ha más, nem összevonás alá eső jövedelemmel nem rendelkeznek, a személyi jövedelemadó összege nullára csökkenthető. 

Nemcsak azok élhetnek a kedvezménnyel, akik jelenleg is nevelik négy vagy több gyereküket, hanem azok is, akiknek ez a státusza korábban legalább 12 éven át fennállt.

Mivel a kedvezmény lényegében szja-mentességet jelent, a további kedvezményeket csak akkor lehet érvényesíteni, ha az összevont adóalapba tartozó olyan adóköteles jövedelem is van - például bérbeadásból, szálláshely-szolgáltatásból, egyéb jogcímen szerzett jövedelem, osztalékjövedelem -, amelyre a négy vagy több gyermekes kedvezmény nem vonatkozik.

A 25 év alatti fiataloknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a bérjövedelmük, illetve több más jövedelemtípus - például megbízási díj, vállalkozói jövedelmek - után. 

A kedvezmény azokra a hónapokra érvényesíthető, amelyekben a fiatal a 25. életévét nem töltötte be, utoljára a 25. életéve betöltésének hónapjában. Ennek a kedvezménynek a mértéke a jogosultság hónapjainak és a tárgyévet megelőző év július hónapján érvényes nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresetnek a szorzata, így a havi adómegtakarítás maximum értéke 65 055 forint.

A személyi kedvezményt azok a magánszemélyek vehetik igénybe, akik súlyos fogyatékossággal élő magánszemélynek minősülnek és erről igazolással is rendelkeznek. 

Az adókedvezmény igénybevételére jogosító betegségnek minősül például a laktózérzékenység vagy gluténérzékenység miatt fellépő betegség is, amelyekről sokan nem tudják, hogy személyi kedvezményre jogosít. 

A magánszemély attól a hónaptól kezdődően jogosult a kedvezmény igénybevételére, amelyben a fogyatékosság, az arról szóló igazolás alapján legalább egy napig fennáll. Ezzel a kedvezménnyel havi szinten 10 005 forint adómegtakarítás érhető el.

Az első házasok kedvezményére az a házaspár jogosult, akinél legalább a házastárs egyik felének ez az első házassága. A kedvezmény a házasságkötés hónapját követő két évben érvényesíthető. A házastársak közösen is érvényesíthetik a kedvezményt (megosztva), 

de van mód arra is, hogy kizárólag az egyik fél vegye igénybe, ezzel 5000 forint adómegtakarítás érhető el havonta.

A családi kedvezményt az eltartott gyermekek számától függően lehet érvényesíteni. Családi kedvezményre jogosult az a magánszemély, aki gyermek után családi pótlékra jogosult, továbbá a jogosulttal közös háztartásban élő, családi pótlékra nem jogosult házastársa, a várandósság 91. napjától a kismama és a vele közös háztartásban élő házastársa, a családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek, vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozói közül egy, a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély, vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozói közül egy.

A kedvezmény azokra a hónapokra érvényesíthető, amelyekben a jogosultság legalább egy napig fennáll. 

A családi kedvezmény havi összege az eltartottak számától függően egy eltartott esetén 10 000 forint adómegtakarítás; két eltartott esetén 20 000 forint adómegtakarítás eltartottanként, három és minden további eltartott esetén 33 000 forint adómegtakarítás eltartottanként.

Azok, akik nyugdíjbiztosítással, önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal, illetve nyugdíj-előtakarékossági számlával vagy egészségpénztári számlával rendelkeznek, 

az adott évben ezekre befizetett összegeket szintén jóváírhatják az adójukból, tehát ezek nem az adóalapot, hanem közvetlenül az adót csökkentik. 

Ennek a mértéke nyugdíj célú öngondoskodás esetén nyugdíjbiztosításnál 130 ezer forint, önkéntes nyugdíjpénztárnál 150 ezer forint, nyugdíj előtakarékossági számlánál pedig 100 ezer forint, de együtt nem haladhatja meg a 280 ezer forintot. Az egészségpénztári befizetések után is 150 ezer forintnyi kedvezmény igényelhető, de az önkéntes nyugdíjpénztár és az egészségpénztár után igényelt adókedvezmény együtt nem lehet több, mint 150 ezer forint.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában