Korrekt döntés

2021.12.16. 08:03

Szükség volt a távmunka törvényi szabályozására

Jelenleg is 400-500 ezer ember dolgozik az országban, ezért fontos volt a felmerülő költségek tisztázása.

Szükség volt a távmunka törvényi szabályozására, mert velünk fog maradni ez a foglalkoztatási forma, amelyben jelenleg is 400-500 ezer ember dolgozik az országban - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában.

Bodó Sándor hozzátette: az érintett dolgozók egyharmada csak távmunkában dolgozik, kétharmaduk alkalmazásánál viszont vegyes megoldás született, így három vagy négy napot a munkahelyen töltenek, miközben kettő, illetve egy napot távmunkában dolgoznak.

Az M1 aktuális csatorna műsorában az államtitkár megjegyezte, a távmunka törvényi szabályozása azt jelenti, hogy a távmunka a munkaadó és a munkavállalói írásbeli megállapodásán alapul. Az otthoni munkavégzésnél felmerülnek bizonyos költségek, eddig ennek az elszámolási rendje nagyon bonyolult volt. A mostani szabályozással azonban az a korrekt döntés született, hogy ezekre a költségekre a mindenkori minimálbér 10 százaléka elszámolható.

Bodó Sándor felidézte, a járványt megelőző időszakban nem volt hagyománya Magyarországon a távmunkának, az alkalmazottak körülbelül 2 százaléka - 80-90 ezer ember - dolgozott ebben a formában.

Kiemelte, a járvány megjelenése után viszont a magyar munkaerőpiac bizonyos szereplői - ott ahol erre lehetőség volt - napok alatt álltak át a távmunkára, ezáltal megmaradt az emberek munkahelye és a cégek is tovább tudtak működni.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában