Ország-világ

2021.11.05. 11:06

Megkezdte működését a magyar-kirgiz fejlesztési alap (videó)

A 16 millió dolláros indulótőke hitelt, tőkeági finanszírozást és más pénzügyi eszközöket tud biztosítani magyar vállalatok kirgizisztáni beruházásaihoz.

Megkezdte működését a magyar-kirgiz fejlesztési alap, amelynek célja, hogy minél több magyar vállalat részt vehessen Kirgizisztán modernizálásában – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Biskekben.

A tárcavezető a Danijar Amangeldijev kirgiz gazdasági és kereskedelmi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az európai kultúrkörben a magyarokat gyakran nevezték lenézően a „legkeletibb nyugati és a legnyugatibb keleti népnek”. „A keleti országok és vállalatok folyamatos erősödése nyomán azonban mára ez a korábbi szitokszó dicséretnek számít” – fogalmazott.

Kiemelte: az új világgazdasági korszak egyik fő jellemzője, hogy a változások tempóját keletről diktálják, a beruházások elsöprő többségét onnan finanszírozzák, s a versenyképességi sztenderdeket már az ázsiai országok és cégek határozzák meg.

Emiatt rendkívül sikeresnek bizonyult a keleti nyitás stratégiája, ami abból is látszik, hogy 28 százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalom Magyarország és a keleti államok között, illetve egyre több beruházás érkezik hazánkba Ázsiából a forradalmian megújuló iparágak területén – hangsúlyozta.

Szijjártó Péter hozzátette, hogy ezen belül is egyre izgalmasabbnak számít Közép-Ázsia térsége, amely a magyarok számára a „közös történelmi örökség miatt könnyen érthető terület”. Erre példa, hogy a magyar-kirgiz kereskedelem értéke csak idén 56 százalékkal bővült, és a Richter Gedeon Nyrt. piaci részesedése is jelentősen nő az országban. Megemlítette emellett azt is, hogy mostani útjára 16 vállalat vezetője kísérte el.

Mint mondta, a kirgiz gazdaság abban a fejlődési szakaszban van, amikor azokon a területen várhatók előrelépések, amelyekben a magyar technológia magas színvonala lehetővé teszi az együttműködést. A cél szerinte, hogy minél több magyar céget hozzásegítsenek a részvételhez a korszerűsítésben, alapvetően a mezőgazdaságban, az élelmiszer- és az acéliparban, valamint a digitalizációban.

Ennek érdekében 16 millió dolláros indulótőkével létrehozták a magyar-kirgiz fejlesztési alapot, amely hitelt, tőkeági finanszírozást és más pénzügyi eszközöket tud biztosítani magyar vállalatok kirgizisztáni beruházásaihoz – közölte. Majd hozzátette, hogy a jövőben készek 50 millió dollárra növelni a forrásokat.

„A feladat világos: minél gyorsabban minél több beuházási és modernizációs projektet azonosítani, azokban minél előbb befektetéseket végrehajtani, és minél több magyar cég részvételét biztosítani kirgiz együttműködő partnerekkel együtt” – szögezte le a miniszter.

Szijjártó Péter az EU-Közép-Ázsia Gazdasági Fórumon vesz részt pénteken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!