Migrációs veszély

2021.11.22. 13:55

Hazánk legnagyobb nemzetközi fejlesztési programja Ugandában lesz (videó)

Magyarország Ugandában hajtja végre eddigi legnagyobb nemzetközi gazdaságfejlesztési programját a migráció megállítása érdekében – jelentette ki hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető ugandai kollégáját, Odongo Jeje Abubakart fogadta Budapesten, és a közös sajtótájékoztatón arra figyelmeztetett, hogy jelenleg a migráció és az azzal szoros összefüggésben lévő terrorizmus jelenti a legnagyobb veszélyt Európa biztonságára, márpedig ezek egyik elsődleges forrása Afrika.

A kormány úgy véli, hogy

olyan helyzetet kell teremteni, amely lehetővé teszi a helyiek számára az otthon maradást, és ebben fontos szövetségesek az ezen dolgozó, állampolgáraikat megtartani kívánó afrikai országok.

– Európának, az európai országoknak és embereknek is az az érdeke, hogy az EU, Brüsszel ezeket az országokat támogassa a törekvéseik sikerre vitelében – fogalmazott. Majd hozzátette, hogy az európai forrásokat a migráció folyamatos növelésének finanszírozása helyett végre annak megállítására kellene fordítani.

Szijjártó Péter aláhúzta: a kormány álláspontja szerint

a segítséget kell oda vinni, ahol a baj van,

ezért 5,2 milliárd forintos gazdaságfejlesztési programot hajtanak végre magyar finanszírozással és kivitelezéssel a világon az egyik legtöbb menekültet és migránst befogadó Ugandában.

Kiemelte, hogy

  • magyar víztisztítási megoldásokkal jelenleg 160 ezer ember napi ívóvízellátását biztosítják egy menekülttáborban, emellett
  • mobil egészségügyi konténereket szállítottak, valamint
  • magyar kardiológiai eszközökkel szerelnek fel egy kampalai kórházat, továbbá
  • magyar cégek kiberbiztonsági központot hoztak létre,
  • felállították a menekültek és migránsok biometrikus nyilvántartásai rendszerét, illetve
  • a turisztikai szektor fejlesztését

is támogatja Magyarország.

Szavai szerint mindez azt a célt szolgálja, hogy a biztonsági, higiéniai és gazdasági körülmények lehetővé tegyék az ugandaiak és a már ott lévő bevándorlók Ugandában maradását.

A tárcavezető arról számolt be, hogy a program folytatódni fog, a magyar Eximbank pedig 46 millió dolláros hitelkeretet nyitott a magyar vállalatok szerepvállalásának támogatására. Magyarország emellett Németországgal is együttműködik a Szanitáció milliók számára nevű fejlesztési programban, amelynek keretében

300 millió forinttal járult hozzá iskolák és kórházak higiéniai körülményeinek javításához.

Végezetül hangsúlyozta, hogy Uganda hosszú távú gazdasági fejlesztésére van szükség, ezen a téren pedig a kétoldalú együttműködés egyik fő területe a mezőgazdaság korszerűsítése. Ennek érdekében

Magyarország agrárszakképzést kezdett az országban,

szakemberek tucatjait látva el máris versenyképes tudással. Ezen felül évente húsz ugandai hallgató tanulhat magyarországi egyetemeken állami ösztöndíjjal, s a nagy érdeklődést jelzi, hogy idén 122-en jelentkeztek ezekre a helyekre.

Odongo Jeje Abubakar megköszönte Magyarország támogatását, és méltatta, hogy a déli és a keleti nyitás stratégiája is hozzájárul a globális együttműködéshez a közös kihívások megoldása érdekében. Kijelentette, hogy a járvány elleni küzdelemben a védőoltás a legfontosabb eszköz, de önmagában nem elegendő, ugyanis a vakcinák még nem elérhetők azonos módon világszerte mindenhol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában