Vadászati világkiállítás

2021.10.08. 18:25

Nagy István hét ország mezőgazdasági minisztériumának vezetőjével tárgyalt

A miniszter szerint az agrárpolitika legfontosabb feladata az egészséges, tápláló élelmiszerek előteremtése.

Fotós: Czeglédi Zsolt

Nagy István agrárminiszter a térség 7 országának agrárminisztériumi vezetőjével tárgyalt pénteken a budapesti Hungexpón.

A csúcstalálkozót követően a miniszter közölte, hogy a bolgár, a cseh, a horvát, a lengyel, a román, a szlovák és a szlovén agrártárcák képviselőivel a térséget érintő kihívásokról értekeztek. Beszédében Nagy István összefogást szorgalmazott a térség államaival. Sürgette többek között az agrárkutatási együttműködések erősítését, és közös fellépést szorgalmazott annak érdekében, hogy az uniós országok tagállami hatáskörben, a saját nemzeti sajátosságaikhoz igazodva hajthassák végre az EU közös agrárpolitikáját (KAP). Úgy vélte, a brüsszeli akarat sokszor ellentétes a helyi agrárérdekekkel, az uniós partnereknek pedig meg kell érteniük, hogy a vidék „nem valaminek a széle, hanem az európai életmód szíve” – fogalmazott Nagy István.

A miniszter szerint az agrárpolitika legfontosabb feladata az egészséges, tápláló élelmiszerek előteremtése, ami fenntartható élelmezési rendszerekkel garantálható, biztosítva egyúttal a méltányosságot az ellátási lánc valamennyi szereplőjének, és mérsékelve az élelmiszer-pazarlást. Ennek mennyisége Magyarországon csökken ugyan, de uniós szinten még mindig 88 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik évente – tette hozzá. A tárcavezető az élelmiszerlánc digitalizációjában látja a megoldást a pazarlás visszaszorítására.

Nagy István közölte, hogy magyar kezdeményezésre a visegrádi államok agrárminisztereinek 2022 tavaszára tervezett ülése közös nyilatkozatot fogadhat el. Az egészséges, fenntartható élet biztosításáról szóló párbeszéd jelentős mértékben hozzájárulhat az élelmezési rendszerek átalakításához a következő évtizedben – mondta.

Szlovákia mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztere a helyi termelők és feldolgozók kihívásairól szólt. Kifejtette, hogy az uniós piacon a tőkeerős vetélytársakkal kell versenyezniük, többnyire alacsonyabb támogatások mellett. A fenntarthatóság további terhet jelent számukra, ennek költségeit nem viselhetik egyedül. Tárgyalásokra van szükség az uniós piac megnyitása miatt harmadik országok számára, hiszen olyan termékek kerülhetnek az EU-ba, amelyeket az uniósnál kevésbé szigorú ökológiai előírások mellett állítottak elő – tette hozzá Samuel Vlčan.

A cseh kormány mezőgazdasági miniszterének helyettese a fenntartható termelés jelentőségét hangsúlyozta, de hozzátette, hogy ennek elérése komoly kihívás a mezőgazdaság számára. Jiří Cír a kutatások támogatását, és az új technológiák mielőbbi alkalmazását is szorgalmazta a sajtótájékoztatón.

A lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési tárca államtitkára elismerően szólt Nagy István felvetéseiről, hiszen – mint mondta – a KAP, a fenntarthatóság, és az élelmiszerpazarlás az agrárpolitika legfontosabb kihívása. Ryszard Bartosik bízik abban, hogy folytatódik a regionális együttműködés, és minden érintett számára meghozza a remélt eredményeket.

Borítókép: Nagy István agrárminiszter (j) sajtótájékoztatón beszél a V4 + 4 agrárminiszteri csúcstalálkozó után az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon a fővárosi Hungexpón 2021. október 8-án. Az asztalnál balról jobbra: Ales Irgolic, Szlovénia Mezőgazdasági, Erdészeti és Élelmezési Minisztériumának államtitkára, Marius Micu, Románia Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumának államtitkára, Šime Mrsic, Horvátország Mezőgazdasági Minisztériumának államtitkára, Hriszto Bozoukov bolgár mezőgazdasági, élelmezési és erdészeti miniszter, Ryszard Bartosik, Lengyelország Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumának államtitkára, Jiří Šír cseh mezőgazdasági miniszterhelyettes és Samuel Vlcan szlovák földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában