ellenőrzés

2021.09.28. 10:30

Jelölési hibákat találtak a tejeskávéknál

Tejeskávékat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Élelmiszer-biztonsági és -minőségi szempontból mindent rendben találtak, ugyanakkor 16 terméknél akadtak jelölési hibák, több esetben pedig élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki – közölte a hivatal kedden.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Nébih az őszi Szupermenta program tesztjében 28 tejeskávét ellenőrzött. Kiszerelésüket tekintve üveges, műanyag palackos, papír- és fémdobozos, valamint poharas termékeket teszteltek. A tejeskávék közül 8 pasztőrözött, 4 nagyon magas hőmérsékleten hőkezelt (ESL) és 16 ultramagas hőmérsékleten hőkezelt (UHT) termék volt.

A hivatal laboratóriumaiban a szakemberek elvégezték az élelmiszer-biztonsági és -minőségi, valamint a mikrobiológiai vizsgálatokat, illetve ellenőrizték a termékek zsír-, édesítőszer és laktóztartalmát is, és mindent rendben találtak.

Megvizsgálták a termékek csomagolásán a zsír-, cukor- és fehérjetartalomra és a laktózmentességre vonatkozó jelöléseket, a szakértők itt is mindent rendben találtak.

Ugyanakkor 16 terméknél akadtak egyéb jelölési hibák. Gond volt a tápértékjelöléssel, az összetevők felsorolásával és a termékek megnevezésével is. Két tejeskávénál az előállításhoz használt aroma E 150d szulfitos-ammóniás-karamell adalékanyagot tartalmazott, az aromával bevitt színezéket azonban a tejeskávé csomagolásán nem tüntették fel. A hibák miatt az érintett élelmiszer-vállalkozók ellen hatósági eljárás indult, és a hatósági felügyelők élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki. Ezenfelül hatósági eljárás indult az aroma forgalmazója ellen is a megtévesztő és hiányos termékspecifikáció miatt, akit emiatt élelmiszerlánc-felügyeleti bírság fizetésére kötelez a Nébih. A bírságok várható összege együttesen mintegy 850 000 forint.

A Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatában – ahol ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket – a dobogó legfelső fokára a Penny Ready Latte Cappuccino állhatott, a második helyen a NÖM Café Espresso végzett, míg a harmadik helyet a Parmalat Caffé Latte Cappuccino érdemelte ki. A hat laktózmentes tejeskávé versenyében az első helyet a Magic Milk Jegeskávé szerezte meg, második lett az Amaroy Cafe Latte Macchiato, harmadik helyen pedig a Mizo Cappuccino végzett.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában