Magyar Akkumulátor Nap

2021.09.30. 07:04

Az akkumulátoripar válhat a hazai gazdaság egyik kitörési pontjává

A kormány célja, hogy Magyarország vezető pozíciót vívjon ki az akkumulátorgyártásban, és a fenntartható új technológiák kutatásával és fejlesztésével a jövő egyik meghatározó iparágának európai központjává váljon. A hazai akkumulátoripar szereplőinek lehetőségeiről és kihívásairól szeptember 30-án magas szintű nemzetközi konferenciát rendeznek az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szervezésében – közölte a tárca szerdán az MTI-vel.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A közlemény szerint Európában jelenleg Magyarország rendelkezik a második legnagyobb akkumulátorgyártó kapacitással Németország után.

A hazai akkumulátor szektor kulcsfontosságú a 2050-re vállalt klímasemlegességi cél elérése szempontjából, és az európai uniós akkumulátorrendelet is újabb kihívásokat tartogat az iparágban érdekeltek számára.

Cél, hogy Magyarországon világszínvonalú autó- és akkumulátoripar épüljön, amelyek egymást kölcsönösen erősítve képesek hozzájárulni a fenntartható növekedéshez. Ehhez elengedhetetlen, hogy a hazai akkumulátor-értékláncban csökkenjen az importfüggőség a kritikus nyersanyagok terén. Ezért átfogó kormányzati cselekvési terv és az Európai Akkumulátor Stratégiához igazodó dedikált nemzeti stratégia támogatja az innovatív és versenyképes hazai akkumulátor-értéklánc megteremtését – írták.

A Magyar Akkumulátor Napon a szakpolitikai döntéshozók, vezető ipari partnerek és kiemelkedő tudományos intézmények a plenáris előadások és tematikus kerekasztal-beszélgetések mentén vitatják meg a cselekvési terv végrehajtásának lehetőségeit és kihívásait, így a szabályozást, az innovációt, a beszállítói pozíciókat, és a járműgyártási átálláshoz kapcsolódó kérdéseket.

mellett az újonnan megalakult Magyar Akkumulátor Szövetség megkezdi együttműködését az Európai Akkumulátor Szövetséggel, amely a folyamatba bekapcsolódó hazai vállalkozások számára a gyorsan fejlődő európai akkumulátor iparági értékláncba történő bekapcsolódás lehetőségét ígéri.

A részletes program és további információk a www.hungarianbatteryday.hu oldalon találhatók az eseményről, amelyet az érdeklődők regisztrációt követően online is követhetnek – tájékoztatott az ITM.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában