felmérnek

2021.08.04. 21:49

Drónkísérletbe kezdett a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

A szerkezetek a levegőből, vagyis az ültetvény letaposása nélkül vizsgálhatják a rizstövek állapotát, tápanyagellátottságát, a kártevők nyomait.

Speciális drónokkal kísérletezik a Galambosi Rizskísérleti Telepén a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) – közölte a MATE szerdán.

Az egyetem rektora hatékonyabb rizstermesztést vár a dróntechnológia alkalmazásától. Gyuricza Csaba hangsúlyozta, hogy a MATE 15 hektáros rizskísérleti telep egyedülálló infrastruktúrája alkalmas a szántóföldi kísérletekre – írták.

A közlemény szerint a kísérletben az ABZ Drone működik együtt az egyetemmel. A cég felmérő és permetező drónjai képesek megközelíteni és kezelni azokat a fertőzött foltokat, ahol vissza kell szorítani a rizstöveket fenyegető járványos barnulást.

A szerkezetek a levegőből, vagyis az ültetvény letaposása nélkül vizsgálhatják a rizstövek állapotát, tápanyagellátottságát, a kártevők nyomait – tették hozzá.

A kísérleti telepen idén 10 hektárt vetettek be rizzsel, hogy nagy területről gyűjthessenek adatokat. A MATE abban bízik, hogy a járványos barnulást nem csupán azonosítani, hanem drónos permetezéssel megfékezni is képesek lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában