Ország-világ

2021.06.24. 14:49

Szijjártó: célunk Európa leggyorsabb gazdasági újraindulása

Magyarország sorra nyeri meg a nagy, nemzetközi vállalatok beruházásiért folytatott versenyeket.

Magyarország az átoltottságban és a gazdaság újranyitásában is Európa éllovasa, most az a célunk, hogy a magyar gazdaság az újraindításban is Európa legjobbjai között legyen – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Bosch Power Tool Kft. új gyártócsarnokának átadóján Miskolcon csütörtökön.

Kifejtette,

Magyarország sorra nyeri meg a nagy, nemzetközi vállalatok beruházásiért folytatott versenyeket. A termelési kapacitások globális újraelosztásában elért sikerek pedig garanciát jelentenek a lehető leggyorsabb gazdasági újraindulásra.

„Ennek nyilvánvalóan oka a szakképzett munkaerő jelenléte, Európa legalacsonyabb adói, és a politikai stabilitásból adódó gyors döntéshozatali képesség” – mondta el Szijjártó Péter.

A külügyminiszter kiemelte, hogy ma már európai összevetésben nézve is elenyésző korlátozó intézkedések nehezítik a mindennapi életet vagy éppen a gazdasági tevékenységet Magyarországon.

„Elsőként helyeztük biztonságba az embereket és elsőként tudtuk újra nyitni a gazdaságunkat. A felnőtt lakosságnak a 65 százaléka már megkapta az oltást. Oltóanyagból is van elég, tehát mindenki, aki még szeretne, biztonságba tud kerülni”

- mondta.

Bosch Power Tool Kft. beruházásáról szólva elmondta, hogy az egyik legnagyobb német vállalatóriás valósít meg beruházást Miskolcon. A Bosch miskolci üzemének gyártási területe mintegy 20 ezer négyzetméterrel növekszik, és a legmodernebb technológiai színvonalú akkumulátorokat fogják szállítani a saját kéziszerszám és elektromos kerékpár üzletágaik számára – közölte.

„Büszkeségre ad okot, hogy itt Miskolcon van a Bosch-csoport legnagyobb kéziszerszámgép-gyára a világon. Az európai kontinensen egyedül itt gyártják a kézi szerszámokhoz szükséges akkumulátorokat és az itt használt technológiánál jelenleg nincsen modernebb a világon. Az itt előállított termékek világszínvonalat képviselnek.” – mondta el Szijjártó Péter.

Hozzátette: a Bosch újabb beruházása 14 milliárd forintos értéket képvisel, amihez a kormány 3,4 milliárd forintos támogatást biztosított, és ezzel több ezer miskolci és Miskolc környéki ember munkahelye válik betonbiztossá.

Beszédében a külügyminiszter kiemelte, hogy

a mostani beruházásnak önmagán túlmutató jelentősége van,

mivel a német vállalat arra is figyelmet fordít, hogy a beszállítóláncait rövidítse. „Ez magyarra lefordítva azt jelenti, hogy rendkívül sok magyar kis- és középvállalkozás kapja meg a lehetőséget arra, hogy a Bosch beszállítójaként tudjon tovább fejlődni, növelje az árbevételét és tudjon újabb munkahelyeket létrehozni” – közölte.

Szijjártó Péter elmondta, hogy

ma körülbelül 30 ezerrel többen dolgoznak Magyarországon, mint dolgoztak a válság előtti időszakban.

Kiemelte, hogy a német beruházói közösség továbbra is a legnagyobb Magyarországon, így a magyar és német gazdaság szorosan összekapcsolódott egymással. Tavaly több mint 50 milliárd eurónyi kereskedelmi forgalom bonyolódott le a két ország között.

„Ráadásul a német gazdaságot árgus szemmel figyeljük, hiszen ha a német gazdaságnak jól megy az segíti a magyar gazdaság újraindulását is” – zárta gondolatait a miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában