foglalkoztatás

2021.06.03. 09:42

Sokan tartanak a Szakmajegyzéktől

Egyre többen térnének haza a külföldön dolgozó magyarok közül.

Forrás: Shutterstock

Fotó: iChzigo

Még mindig töretlen az OKJ-s képzések népszerűsége. A résztvevők és munkaadóik többsége ugyanakkor tud arról, hogy január elsejétől megszűnt a korábbi rendszer, így alapszakmát a jövőben csak iskolarendszerű képzésben lehet szerezni. Ám attól félnek, hogy drágább lesz, és hogy, vissza kell ülniük az iskolapadba – mondta a Világgazdaságnak Décsi András, a Dekra Akademie Kft. ügyvezetője.

A felnőttképzésekkel is foglalkozó, német tulajdonú vállalat magyarországi vezetője úgy látja, az igazi kihívást az akkreditált vizsgaközpontokban való vizsgáztatás fogja jelenteni, ami azért is problémás, mert a résztvevők keze el lesz engedve és saját maguknak kell a vizsgákra online felületen bejelentkezniük, amihez nincsenek hozzászokva, mert eddig ezt a felnőttképzők végezték.

Sokuknak számítógépes, okostelefonos bázisuk sincsen, ami a jelentkezést és esetleg a számítógépes írásbeli vizsgáknál is nehézséget fog jelenteni.

A tavaly év végén elindult tanfolyamok még a korábbi, OKJ-s rendszerben zajlanak, és – ahogy Décsi Andrástól megtudta a lap –, gyakorlatilag telt házzal futnak. Ugyanakkor sokan érdeklődnek a Dekránál, hogy az új képzések államilag elfogadottak-e és alkalmasak-e adott munkakörök betöltésére.

A Dekra vezetője közölte, hogy a kormány és gazdasági szakértők előrejelzéséhez hasonlóan a kft. a gazdaság talpra állására számít, a talpra állás pedig magával húzza a képzések további keresletét is.

„Reményeink szerint nem lesz negyedik járványhullám, így a pandémiát elszenvedő szakmák beindulásával a képzések bővülését prognosztizáljuk, elsősorban vendéglátóipari, szolgáltatóipari, szociális, online kereskedelmi szakképesítések terén”

– emelte ki az ügyvezető. Arra a kérdésre, hogy lehet-e számítani, a külföldön dolgozó magyar munkavállalók hazatérésére, közölte, hogy sok résztvevő nem akar visszamenni külföldre, és keresi a kinti tapasztalatainak, valamint az eddigi iskolai képzettségének megfelelő képzéseket.

Többségükben olyan szakképesítésekre jelentkeznek, amelyek hosszú távon jó kereseti lehetőséget ígérnek, mint például a villanyszerelő, a munkavédelmi technikus, a logisztikai ügyintéző, méhész, vagy a PLC programozó.

A korábban vendéglátóiparban dolgozók – hasonlóan a külföldről visszatérőkhöz – a szezonalitásnak kevésbé kitett, többműszakos munkarend helyett egyműszakban vagy önálló vállalkozásban is gyakorolható szakmákat választják. Ők jellemzően egyszerűbb képzésekre jelentkeznek, amelyekre könnyebb bejutni és rövidebb időtartalmúak.

Az OKJ utáni időszakban is növekedéssel számol a DEKRA

Rekordforgalmat ért el a tavaly a DEKRA Akademie a felnőttképzésben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában