Pénzügyek

2021.06.19. 16:31

A globális minimumadóról egyeztetett az adószakma

A globális minimumadóról egyeztetett az adószakma, az Adó-Tanácskozás online ülésén a résztvevők egyetértettek abban, hogy a 15 százalékos minimumadó bevezetése nemcsak Magyarország, hanem az egész Európai Unió versenyképességét veszélyeztetné – tájékoztatta Izer Norbert az MTI-t.

Akár már idén nyáron döntés születhet a globális minimumadóról – szögezte le a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára, aki szerint a nagyhatalmak által támogatott újfajta adóra a legjobb választ a magyar adószakmával együttműködve, közösen lehet adni; ezért volt szükség az Adó-Tanácskozás összehívására, amelyen a legnagyobb ügyfélkörrel és tapasztalattal bíró tíz adótanácsadó cég, hét szervezet és a közgazdasági egyetem képviselői vettek részt.

A most kivételesen online összeülő grémium egyetértett abban, hogy a globális minimumadó esetleges bevezetése nemcsak az adózást, hanem a gazdaság- és befektetéspolitikát is jelentősen befolyásolja világszerte – hangsúlyozta az államtitkár.

A tanácskozáson elhangzottak azt mutatták, hogy a hazai cégvilág úgy ítéli meg: az, hogy június 5-én a világ vezető hatalmai, a G7-ek megállapodtak arról, hogy 15 százalék legyen az adómérték, olyan, mint amikor egy még tervezés alatt lévő építkezésen elsőként a ház színéről döntenek, de úgy, hogy még a szerkezet sincs meg.

Ugyan a globális minimumadó mértéke már megvan, de a végleges szabályok még messze nincsenek kész, és számos olyan elem van, amelynek alakítása kulcsfontosságú. Így például nagyon nem mindegy, hogy milyen adók vehetők figyelembe a számítások során, milyen adóalapon kell azokat alkalmazni, milyen kivételek, illetve átmeneti szabályok kerülnek majd elfogadásra. Magyarország esetében például fontos kérdés, hogy a minimumadóba a helyi iparűzési adó beszámítható-e – jegyezte meg Izer Norbert.

A résztvevők álláspontja szerint egy olyan javaslatra lenne szükség, ami rugalmasan tudja kezelni az adórendszerek eltéréseit. Ha ez nem sikerül, az OECD jelenlegi javaslata nemcsak a magyar vállalkozásokat érinti hátrányosan, hanem bármelyik, a globális adózással érintett országban működő cégre hátrányosan hathat, és a Pénzügyminisztérium elemzése alapján ez még a legmagasabb adókulcsot alkalmazó országokra is igaz, náluk is legalább minden ötödik vállalkozás ténylegesen a számviteli nyeresége 10 százalékánál kevesebb adót fizet – emelte ki Izer Norbert.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az OECD, vagyis a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet még 2019-ben kezdte meg egy globális minimumadó-szabályozás keretrendszerének kidolgozását.

Az alapgondolat eredetileg az volt, hogy az államok egységes szabályok mentén adóztassák meg a digitális óriásvállalatokat, hogy ne fordulhasson elő az, hogy a tech-óriások a töredékét fizetik annak az adónak, amit egy helyben működő, mondjuk gyártóvállalkozás fizet, vagyis az eredeti cél az volt, hogy ott történjen adózás, ahol értékteremtés, valós tevékenység, fogyasztás van.

A folyamat azonban menet közben más irányt vett. Az óriáscégek igazságos adóztatása helyett a fejlett gazdaságok most azon munkálkodnak, hogy egy minimum adószintet határozzanak meg a társasági adózásban – mondta.

Izer Norbert szerint az olyan országok, mint például Magyarország, valamint a régió több tagállama, amelyek évek kemény munkájával és a gazdaságfehéredés terén elért eredményeknek köszönhetően alacsony adókat vezettek be, a jelenlegi globális minimumadó javaslat – módosítás nélküli – elfogadása esetén elveszítenék előnyüket azokkal az országokkal szemben, amelyek nem az adócsökkentés útját járják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában