otthoni munkavégzés

2021.05.29. 07:05

Általános lehet a rugalmas távmunka, ami hat a versenyképességre is

Kedvezőek a hazai rugalmas távmunkával kapcsolatos tapasztalatok, általánossá válhat a hibrid munkavégzés.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A járványhelyzet enyhülése miatt a kormány május elején visszavonta azt a kérést a gazdasági szereplőktől, hogy törekedjenek az otthoni munkavégzésre, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a jövőben ne lenne támogatott a távmunka – írja a Magyar Nemzet.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nemrég a Portóban megrendezett uniós szociális csúcson beszélt arról, hogy Magyarország a távmunkánál a túlszabályozás elkerülésére törekedett. Így hazánkban a munkaadók és a munkavállalók egyéni megállapodása szerint kialakított szabályok szerint lehet otthonról dolgozni. A miniszter kiemelte:

kedvezők a tapasztalatok, a járvány előtti, átlagosan a munkavállalók két százalékát érintő távmunka 17 százalékig emelkedett a korlátozások idején.

A piaci szakértők az egyéni modellek kialakítására buzdítják a cégeket. A vállalkozói érdekképviseletek és a szakszervezetek is támogatják a „home office” laza szabályozás melletti lehetőségét a járvány leküzdését követően is. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) korábban azt közölte,

minden olyan atipikus foglalkoztatási formát üdvözölnek, ami szélesíti a munkavállalási lehetőségeket, valamint a munkavégzés és a magánélet összeegyeztethetősége szempontjából kedvező hatású.

Az országos szakszervezeti konföderációk közül a Liga Szakszervezetek több javaslatot is megfogalmazott arra vonatkozóan, hogy a veszélyhelyzet elmúltával is megmaradjon a távmunkavégzés rugalmas szabálya, amit most kormányrendelet tesz lehetővé.

A jelenleg érvényes szabályok szerint a munkaadó és a munkavállaló egyéni megállapodása rögzíti a távmunkavégzés feltételeit.

A munkaadónak kötelessége az otthoni munkavégzéshez garantálnia a feladatok ellátásához szükséges eszközöket, és lehetőségük van – kedvezményes adózás mellett – kafetériaként rezsihozzájárulást fizetniük.

Az eddigi felmérések szerint itthon, de világszerte is a hibrid munkavégzést támogatják, vagyis a munkahelyi és otthoni munkavégzés rugalmas kombinációját.

A gazdasági szereplők egy része ugyanakkor várhatóan visszatér a munkahelyi, átlagosan napi nyolcórás munkarendre, ami a szakértők szerint a jövőben már munkaerőpiaci versenyhátrányt is jelenthet. Több világcégnél – Google, Facebook, Twitter, Netflix – már elkezdődött az új munkavégzési modellek bevezetése – mutatott rá a Deloitte közelmúltbeli felmérése.

A meghatározó piaci trendek között van, ahol úgynevezett dedikált kollaborációs napokra építve 3:2 arányban határozzák meg az otthoni és az irodai munkavégzés összetételét.

Szintén jellemző törekvés az alapvetően távoli elérésre épülő, elhanyagolható fizikai jelenlétet igénylő munkavégzés is.

Spanyolországban elindult egy kezdeményezés, hogy teszteljék a négynapos munkahét intézményesített lehetőségét. Ezzel szemben bizonyos szektorokban továbbra is türelmetlenül várják, hogy az élet visszatérjen a megszokott kerékvágásba, a munkavállalók pedig a korábban általános munkahelyi munkavégzéshez.

Borítókép: Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában