Ország-világ

2021.04.12. 13:30

Szijjártó: folyamatosan növekszik hazánk szerepe (videó)

Új, regionális alkatrészelosztó központot adott át Szijjártó Péter, amelyet a Ford mintegy 3 milliárd forintos beruházással hozott létre, ez 55 új munkahelyet is jelent majd a térségben.

Forrás: Szijjártó Péter / Facebook

– Az elektromobilitás egy olyan egyirányú utca, ahol nem mindegy, hogy ki hajt be először, és ki éri el először a kereszteződést – írta közösségi oldalán a külügyminiszter.

– A Ford globális struktúrájában folyamatosan növekszik hazánk szerepe. Lassan 10 éve, hogy

a vállalat Budapestre hozta regionális központját, így már 624 magasan kvalifikált diplomás mérnök és közgazdász tartozik az amerikai vállalat csapatához Magyarországon

– folytatta bejegyzését Szijjártó Péter.

Hozzátette, a biatorbágyi logisztikai bázis „Európa-bajnok gyorsaságú áruforgási sebességet tesz lehetővé”, ami 48 milliárd forintnyi áru forgalmát jelenti egyetlen esztendő alatt.

A Ford most átadott regionális alkatrészközpontja 15 közép-kelet-európai országot szolgál ki, a 10 ezer négyzetméteres modern raktárközpont a cég mintegy 3 milliárd forintos beruházásával jött létre.

Az autóipari vállalatok egyre több mérnöki, fejlesztési és szolgáltatási funkciót telepítenek Magyarországra – mondta Szijjártó Péter a Ford új logisztikai központjának átadásán.

A külgazdasági és külügyminiszter az eseményen beszélt arról is, hogy a koronavírus-járványban

a nemzeti érdek alapján hozott védekezési intézkedések mind egészségügyi, mind gazdasági szempontból sikeresek voltak.

Kiemelte, hogy Magyarországon ma megközelítőleg annyian dolgoznak, mint a járvány előtt, tavaly újabb beruházási rekord született és százmilliárd euró fölé emelkedett az export.

Felidézte: az autóipar a magyar gazdaság gerincét jelenti, a magyar ipar kibocsátásának 30 százaléka innen származik. Magyarországot kezdetben gyártóhelynek tekintették az autóipari vállalatok, majd egyre több mérnöki, fejlesztési és végül szolgáltatási funkció is érkezett az országba – tette hozzá.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok gazdasági kapcsolatainak még szorosabbra fűzése történik. Hozzátette:

1700 amerikai vállalat több mint 100 ezer magyar embernek ad munkát, és az idén év elején 8 százalékos növekedést mértek a magyar-amerikai kereskedelmi forgalomban.

Menczer Tamás külügyi államtitkár az új logisztikai központ kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a beruházás jelentőségét a gyorsasága és az elérhetősége adja. A biatorbágyi fejlesztés jelzi, hogy a magyar gazdasági környezet vonzó, és egyúttal jelenti az itt élők minőségi munkájának elismerését is – mondta.

Yiannis Tavanidis, a Ford of Europe regionális igazgatója egyebek mellett arról beszélt, hogy az újonnan alapított biatorbágyi központ a Ford első Gyors Regionális Alkatrész Központja Európában, amely jelenleg 55 ember számára biztosít munkalehetőséget. A Ford egyre növekvő magyarországi beszállítói hálózattal rendelkezik, jelenleg több mint 40 vállalat és 69 ezer munkavállaló gyárt és szállít részegységeket a Ford üzemei számára.

Borítókép: Szijjártó Péter / Facebook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában