prioritás

2021.04.18. 09:00

4 milliárd forint jut a szerb-magyar földgázkapacitás fejlesztésére

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a földgázszállító számára jóváhagyott díjak felett 2020-ban beszedett aukciós felár bevételekből 2,5 milliárd forintot fordít a szerb-magyar földgázbeszállítási kapacitás fejlesztésére – jelentette be Horváth Péter János a MEKH elnöke.

Az előző évben meghatározott összeggel együtt közel 4 milliárd forint használható fel az aukciós felár számláról az ellátásbiztonságot növelő beruházásra – közölte a hivatal.

A földgáz kapacitásaukciók során az aukciós felárból származó pénzösszeget -, amely a szabályozott földgázszállítási bevétel feletti bevételnek tekinthető – a jogszabályi előírásoknak megfelelően visszaosztják a rendszerhasználóknak, ezen keresztül a felhasználóknak. Az így felgyülemlett összeg kizárólag fizikai szűkület megszüntetésére vagy a következő díjidőszakok szállítási díjainak korrekciójára használható fel. A MEKH minden évben meghatározza, hogy a fenti kereteken belül pontosan mire fordítható az aukciós felár számlán lévő összeg – magyarázta a MEKH közleménye.

Horváth Péter János elmondta, az elkülönített földgázszállítási aukciós felár számlán 2020-ban 5,2 milliárd forintot írtak jóvá. Ebből a hivatal döntése értelmében 2,5 milliárdot kell a szerb-magyar beszállítási kapacitás fejlesztésére fordítani. További 2,5 milliárd forint pedig a földgázszállítási rendszerhasználati díjak csökkentésére szolgál majd.

A jelenlegi piaci helyzetben, amikor a csökkenő gázszállítások miatt nő a földgázszállítási díj, a rendszerhasználók érdekét egyenlő módon szolgálja a rendszerhasználati díjak csökkentése, valamint a fizikai szűkület megszüntetése. Ezért a MEKH az aukciós felár számlán a 2020. naptári évre vonatkozóan rögzített új összeget fele-fele arányban bontotta meg a két felhasználási cél között – jelentette ki az elnök.

A földgáz ellátási struktúrák változása miatt a a szerb-magyar betáplálási pont megvalósítását látja prioritásnak a hivatal, mivel az az útvonaldiverzifikáció jegyében részben kiválthatja az ukrajnai betáplálást, valamint ezen keresztül a hazai kereskedők hozzáférhetnek majd a Török Áramlaton és a Déli Gázfolyosón keresztül Európába érkező gázhoz is – jegyezte meg Horváth Péter János. Az aukciós számla összegének a szerb-magyar beszállítási kapacitás fejlesztését célzó felhasználása nemcsak az ellátásbiztonságot növeli, hanem a szállítási díjak emelkedését is mérsékli – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában