Ország-világ

2021.03.23. 14:07

Varga Mihály: nem 60, hanem 1127 milliárd forint plusz forrás jutott az egészségügyre

Vigyázat, álhír! Több portál is leközölte az mfor.hu megtévesztő cikkét – közölte a pénzügyminiszter a Facebook-oldalán.

Varga Mihály azt írta, az mfor.hu valótlanul állította, hogy a kormány a járvány ideje alatt összesen 60,7 milliárd forintot csoportosított át egészségügyre.

Kifejtette: a valóság ezzel szemben az, hogy a tavalyi évben a Járvány Elleni Védekezési Alapból és a gazdaságvédelmi célú keretekből összesen 1127 milliárd forint plusz forrást csoportosított át a kormány az egészségügy számára a költségvetési törvényben tervezetten felül.

A két alap tételei:

 • A Járvány Elleni Védekezési Alapból teljesített 1027 Mrd Ft kiadás biztosította az egészségügyi célú eszközbeszerzések, az infrastrukturális fejlesztések (pl. a Kiskunhalasi Járványkórház felállítása) mellett az egészségügyi dolgozók egyszeri, 500 ezer forintos juttatását is. Egyedül ez utóbbi, az orvosok, ápolók munkáját elismerő tétel 100 Mrd Ft-ot meghaladó kiadást jelentett.
 • Gazdaságfejlesztési forrásokból a hazai egészségipar támogatása, az ellátásbiztonság növelése érdekében a tavalyi évben 100 Mrd Ft-ot különített el a kormány. Ez a forrás nemcsak az egészségügy biztonságát, hanem a munkahelyek megőrzését, új munkahelyek teremtését is támogatta.
 • Ezzel a tavalyi évben az egészségügyi kiadások összértéke megközelítette a 3000 milliárd forintot – egészítette ki Varga Mihály.

  A pénzügyminiszter arról is írt, hogy az idei évre elkülönített Egészségbiztosítási és Járvány Elleni Védekezési Alap szintén 3 ezer milliárd forintos forrást jelent, amely felülről nyitott, tehát szükség esetén túlléphető. A kormány a járvány elleni egészségügyi védekezés költségeit – ahogyan eddig, úgy a jövőben is – maradéktalanul biztosítja.

  Az álhírek hátráltatják a járvány elleni védekezést, ezért továbbra is kérjük a sajtó képviselőit, hogy ne terjesszenek megtévesztő információkat – hívta fel a figyelmet Varga.

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában