Ország-világ

2021.03.01. 15:55

Nemzetközi gazdasági elismerés Debrecennek

A Financial Times szerint Debrecen a közép-kelet európai régió központja.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A világ elismerte, hogy Debrecen a közép-kelet európai régió központja. Debrecen városa kimagasló eredményt ért el a világszerte elismert, nemzetközi gazdasággal és pénzügyekkel foglalkozó lap, a Financial Times nemzetközi tőkeáramlásokkal és befektetésekkel foglalkozó divíziója, az fDI Intelligence globális felmérésén és felkerült a világ legjobb befektetésösztönzési célpontjainak TOP 10-es listájára – írja a Világgazdaság.

Az elismerés egy lapon említi Debrecent New Yorkkal, illetve Berlinnel, ahol a Tesla a világ legkorszerűbb elektromos autógyártó üzemét építi. Az alábbi globális TOP 10-es lista önmagáért beszél – a New York-i Times Square-től a debreceni Kossuth térig terjed. Emellett Debrecen saját kategóriájában,

a kis és közepes városok között globálisan a TOP 5-be kerülve a negyedik legjobb befektetésösztönzési célpontként került ki a megmérettetésből, így olyan városokkal szerepel egy lapon, mint Zürich, vagy Bahrein fővárosa, Manama.

Az elmúlt öt évben közel 680 milliárd forint értékű külföldi befektetés érkezett Debrecenbe, mely révén 6,500 új munkahely létesül. Mindezek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a város elérje ezt a rangos helyezést.

Az épülő BMW gyár közelsége, az azonnal elérhető, összesen 1,300 hektárnyi ipariparki terület, a fejlett infrastruktúra, a képzett munkaerő, az üzleti-fókuszú oktatási rendszer, a már jelenlevő cégek elégedettsége és végül a stabil politikai és gazdasági feltételek egyaránt támogatják, hogy Debrecen évek óta töretlenül népszerű, versenyképes befektetési helyszín.

Tovább erősítve a Közép-Kelet európai régió „befektetési bajnoka” címét, a város kidolgozta a “Debrecen 2030” stratégiát, amely egy 1,8 milliárd eurós fejlesztési program.

Olyan 21. századi, nagy volumenű infrastruktúra fejlesztési projekteket tartalmaz, mint a Debreceni Nemzetközi Repülőtér fejlesztése, ezáltal a kapacitásának és utasforgalmának 2-3 millió főre való növelése, a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, a Déli Ipari Park meglévő infrastruktúrájának és közmű kapacitásainak további bővítése, az épülő BMW gyárnak otthont adó Észak-nyugati Gazdasági Övezet infrastruktúrájának fejlesztése, beleértve egy nagy kapacitású vasúti logisztikai központot és konténer terminált.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A 2015-ös alapítás óta az EDC Debrecen sikeresen közreműködött számos külföldi beruházásban, valamint jelenleg is tárgyalásokat folytat potenciális befektetőkkel. Debrecen teljeskörű szolgáltatást nyújt a befektető cégek számára a teljes beruházási időszak alatt, a helyszín kiválasztásától, a befektetési projekt megvalósításán át az újra befektetésekig, valamint a helyi beszállítók megtalálásáig.

Ennek a folyamatnak kiemelkedő bizonyítéka a BMW 400 hektáron megvalósuló autóipari fejlesztése Debrecenben, amely a 2018-as év legnagyobb értékű beruházása volt Európában.

Ennek eredményeként az autóipar szerepe tovább erősödik a városban. 2020-ban összesen 221 millió euró összegű beruházás érkezett Debrecenbe, mellyel 566 új munkahely létesül. A két legnagyobb beruházást a kínai SemCorp csoport és a svájci Sensirion valósítja meg.

Többek között a 2020-as évben még az alábbi új beruházásokat jelentették be:

  • Az IT iparágban működő, piacvezető 4iG az Agora irodaházban hozta létre új irodáját, 20 munkahelyet teremtve a városban.
  • A magyar tulajdonú logisztikai BHS Trans Kft. a Déli Ipari Parkban építi fel új logisztikai központját 7,8 millió euró értékben, 56 foglalkoztatott alkalmazása mellett.
  • A Hajdúhús 2000 Kft. 1,6 millió euró értékben valósít meg húsipari fejlesztést, valamint a Bumet 1,5 millió euró értékben újra befektet Debrecenben.
  • A piacvezető mélyépítési tevékenységet végző HBM Kft., illetve Magyarország egyik vezető mérnök irodája a CÉH Zrt. is létrehoz egy helyi irodát.
  • Borítókép:

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában