álláspont

2021.03.23. 09:00

György László: patrióta gazdaságpolitikára van szükség

A piacgazdaságban a legnagyobb anyagi jólétet mindig a patrióta gazdaságpolitika hozta el. Azok az országok lettek sikeresek, amelyek a saját közösségük, nemzetük érdekeit tekintették elsődlegesnek – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

György László szerint a baloldali liberális gazdaságpolitikusok nem hisznek abban, hogy Magyarország képes olyan teljesítményre, amelyre építeni lehet. A megoldást mindig kívülről várják, ugyanakkor éppen azokat az országokat tekintik megmentőnek, amelyek patrióta gazdaságpolitikát folytatnak. Ilyen hozzáállással azonban nem lehet a magyar érdekeknek érvényt szerezni – ismertette az államtitkár a Magyar Nemzetnek.

Kifejtette, hogy 2010 óta a kormány az energiaszektorban 29-ről 59 százalékra növelte a hazai tulajdoni hányadot, a bankszektorban 40-ről 57 százalékra, továbbá számos területen működnek nemzetközileg is versenyképes magyar vállalkozások. Mindez hozzájárult ahhoz, hogy 2020-ban a járvánnyal egy biztos alapokon álló ország nézhetett szembe.

A kormány minden kiemelt ágazatban – az iparban, a kereskedelem és a szolgáltatások területén – arra törekszik, hogy az uniós előírások betartásával segítse a magyar tulajdonban lévő vállalatok megerősödését, piacszerzését. Minden ország így jár el, amely saját nemzeti érdekeit tartja szem előtt

- mutatott rá György László.

Ez a helyzet a tudással is – tette hozzá – ezért kap kiemelt szerepet a gazdaság újraindításában a felsőoktatás fejlesztése. Az 1500 milliárd forintos fejlesztési forrásnak köszönhetően a felsőoktatásban biztosított az a technológiai háttér, amely ma már elengedhetetlen a versenyképes fejlődéshez.

György László a gazdaság újraindítását segítő programokról szólva kiemelte, hogy a kormány 2020 márciusa óta 970 milliárd forintnyi beruházás támogatásáról döntött, ami csaknem kétezermilliárd forintnyi fejlesztés megvalósulásához járul hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában