energiahatékonyság

2021.02.27. 12:00

Hétfőtől kötelező az új energiacímkék használata

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal fogyasztóvédelmi szakemberei összegyűjtötték az új energiacímkékkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

2021. március 1-jétől a fogyasztók új energiacímkékkel találkozhatnak a műszaki boltok egyes termékein és a webáruházak termékismertetőiben. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) fogyasztóvédelmi szakemberei összegyűjtötték az új energiacímkékkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat – írja a Világgazdaság.

A leggyakrabban vásárolt háztartási eszközök, televíziók és fényforrások mellett 2010 óta láthatunk energiacímkéket. Az energiacímkék a fogyasztók tájékozódását és tudatos döntését segítik, hiszen a termékek ára mellett fontos tényező az is, hogy a kiválasztott termék milyen energiafelhasználási tulajdonságokkal rendelkezik: azaz mennyi villamos energiát vagy vizet fogyaszt használata során.

A háztartási energiaköltségek jelentős mértékben csökkenthetők az energiahatékony berendezések használatával.

Az egyes termékek energiahatékonysági jellemzőit bemutató címkézési rendszer a fogyasztók számára jól áttekinthető és egyszerű módon nyújt információkat a termékek energiafelhasználásáról.

2021. március 1-jétől egyes termékcsoportokon új, könnyebben értelmezhető és informatívabb energiacímkék jelennek meg, melyek használata a boltokban és a webáruházak termékismertetőiben is kötelező. A MEKH fogyasztóvédelemmel foglalkozó szakemberei összegyűjtötték az új energiacímkékkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

  • Az új címkézési rendszert fokozatosan vezetik be a kereskedők. Vásárlóként 2021. március 1-től a háztartási hűtőkön és fagyasztókon, a borhűtőkön, a mosógépeken, valamint a mosó-szárítógépeken, a mosogatógépeken, a tévéken és a kijelzőkön, illetve a fényforrásokon találhatjuk meg az új címkéket.
  • Az új címke egységes, színnel is jelzett, A-G skálát használ az összes termékre vonatkozóan. Az A+++/A++/A+ jelzések megszűnnek.
  • A címke jobb felső sarkában az Európai Bizottság termékadatbázisával közvetlen kapcsolatot biztosító QR-kód található. A QR-kódon keresztül elérhető adatbázis tárgyilagos termékinformációkat nyújt a vásárlók, a kiskereskedők és a piacfelügyeleti hatóságok számára.
  • A termék energiafogyasztásának jelölése a címke középső részén, jobban észrevehető, kiemelt helyen található.
  • Az új címke alsó részén a kiválasztott termék energiafogyasztását részletező, és akár a termékek összehasonlítását is szolgáló piktogramok kapnak helyet.
  • Az új energiacímkékről további részletes tájékoztatás a MEKH honlapján érhető el

    Borítókép: Illusztrációfotó / Shutterstock

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában