cáfolták a rémhírt

2021.01.25. 21:40

A moratórium miatt senki nem veszíti el tiszta adós voltát

Az ügyfelek sem a jelenlegi, sem a jövőbeni hiteleiknél nem veszítik el „tiszta” adósi besorolásukat a bankoknál pusztán azért, mert a törlesztési moratóriumot választották. A fizetési stop segítő eszköz, sokaknak mentőöv, másoknak választási lehetőség.

A jegybank a napokban terjedő egyes, félreértésen alapuló, valótlan híresztelésekre reagálva közölte:

a 9 hónapon túl is a moratóriumban lévő ügyfelek hitelét nem kell automatikusan átstrukturáltnak minősíteni abban az esetben, ha az ügyfélnek nincsenek és várhatóan nem is lesznek pénzügyi nehézségei.

Ennek igazolására elég például az,

  • ha az adott ügyfél jövedelme nem csökken jelentősen, vagy ha rendszeresen fizeti a hitelszerződésében/ bankszámlaszerződésében minimum vállalt összeget, a kettő közül a magasabbat.
  • Illetve az is elég, ha kellő megtakarítása van a további törlesztésre.
  • E feltételek közül elég egyetlent teljesíteni – írták.

    A bankjuk felé rendszeres adatszolgáltatást benyújtó cégek esetében a hitelintézetek folyamatosan tudják értékelni a gazdálkodásuk és piaci pozíciójuk helyzetét, és így tudnak a rendszeres monitoringgal – az ügyfél külön adatszolgáltatásra való felhívása nélkül is – dönteni hitelük minősítéséről.

    Az MNB a moratórium kapcsán könnyítést vezetett be a most kiadott körlevél miatt átstrukturáltként kezelt lakossági hitelek normál hitellé való visszatérésére is. A korábbi szabályok szerint az adós megfelelő teljesítése esetén 2 év alatt lehetett volna ismét nem átstrukturáltként nyilvántartani egy ilyen átsorolt hitelt.

    Ehelyett most a hitel átstrukturáltként való nyilvántartása a moratóriumból való kikerülése után 6 hónap megfigyelési időszak után megszüntethető, ha

  • az ügyfélnek ebben az időszakban nem volt 30 napot meghaladó törlesztési késedelme, és
  • hátraléka a megfigyelési időszak alatt nem haladta meg a 100 eurónyi összeget,
  • vagy ha nem merült fel egyéb indok az átstrukturált kategóriában való tartásra.
  • Közölték: a jegybanki körlevelében leírtak a bankoknak adnak beszámolási, számviteli útmutatást, az ügyfelek számára nem jelentenek változást a szerződésüket, kiszolgálásukat vagy éppen hitelköltségeiket illetően. Amennyiben az ügylet átstrukturáltként való nyilvántartására kizárólag a moratórium miatt kerül sor,

    az nem módosítja az ügyfél által fizetendő törlesztés összegét vagy a szerződés bármilyen egyéb feltételét a jelenlegi hitelénél, ez nem járhat az ügyfél számára hátrányos következménnyel.

    A banknak viszont többlettartalékolási kötelezettséggel jár, hogy a bank fel tudjon készülni, ha a moratórium után az ügyfelek egy része nem tudna törleszteni.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában