Kölcsön

2020.12.26. 08:40

Januártól hat pénzintézet kínálhat minősített fogyasztóbarát személyi hitelt

Az elsőként jelentkező OTP már megszerezte a minősítést, öt másik pályázatot pedig már értékelnek.

Forrás: Shutterstock

Az eddigi jelentkezések alapján januártól hat pénzintézet kínálhat minősített fogyasztóbarát személyi hitelt (MSZH) – olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján közzétett tájékoztatóban. Az elsőként jelentkező OTP már megszerezte a minősítést, öt másik pályázatot pedig már értékelnek. 2019-ben ez a hat intézmény összesen kétharmaddal részesedett az új személyi hitelek kibocsátásából – közölték.

Az MNB a piaci verseny fokozását várja az MSZH-minősítés bevezetésétől. A beföldi hitelkínálat jellemzői alapján kifogásolták többek között a díjstruktúra átláthatóságát, a magas kamatfelárakat, illetve azt, hogy a kamatok széles sávban szóródnak. Várakozásuk szerint az új hitelek nem csupán ezen változtathatnak, de egyúttal hozzájárulhatnak a digitális megoldások és a jobb minőségű szolgáltatások terjedéséhez – olvasható a közleményben.

A jegybank szerint a kedvező felárral kínált termékek ellensúlyozhatják azt a kamatemelkedést is, amely a teljes hiteldíj mutató (thm) korlát lejárta után várható. A fogyasztási hitelek thm-jét a kormány márciusban az év végéig rögzítette a járvány elleni gazdasági intézkedések részeként.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában