Járvány

2020.11.06. 11:46

Újabb támogatások az Egészségipari támogatási programban

Újabb egészségipari beruházások indulnak a kormány Egészségipari támogatási programjának (Etp) köszönhetően, amelyre 50 milliárd forintot különítettek el, azonban az újabb pályázók programjait látva a keret akár tovább is emelkedhet – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken a program újabb három támogatási szerződésének aláírási ünnepségén, Budapesten.

Budapest, 2020. november 6. Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a támogatási szerzõdések aláírása elõtt a minisztériumban 2020. november 6-án. Újabb egészségipari beruházások indulnak a kormány Egészségipari támogatási programjának (Etp) köszönhetõen, amelyre 50 milliárd forintot különítettek el. MTI/Bruzák Noémi

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A járványhelyzettel az egészségipar, az ellátáshoz szükséges eszközök és gyógyszerek gyártása stratégiai ágazattá vált, ezért a miniszter szerint világos, hogy

Magyarországnak a saját lábára kell állni az egészségiparban is.

A kormány ezért döntött úgy, hogy a kórházi adósságrendezéssel megkezdett munkát folytatva támogatási programot indít a hazai egészségipar megerősítésére – tette hozzá.

Azt is hangsúlyozta, hogy a program nem pusztán a mostani válsághelyzetre való reagálás, hanem része a kormány gazdaságpolitikai terveinek, amelyek azt célozzák, hogy a magyar gazdaság felkészüljön a járvány utáni helyzetre is. Ezen belül támogatják azokat a beruházásokat, amelyek erősítik az önállóságot, az önellátást és a növekedés további forrását jelentik.

A tárcavezető kiemelte: az aláíró vállalkozások együttesen 2,5 milliárd forintnyi beruházást valósítanak meg.

Varga Mihály emlékeztetett: a pályázatot augusztusban írta ki a Pénzügyminisztérium, az első szerződéseket október elsején írták alá, 2,7 milliárd forintnyi támogatásról, amellyel 4,2 milliárd forintos beruházást tudnak a vállalkozók megvalósítani.

A gyártók úgy tudnak csak megerősödni, ha a termékeiknek van piaca is, a kormány pedig ebben is partnere az iparági szereplőknek, nem csupán a járvány elleni védekezés során, hanem akár a külpiacra lépés támogatásakor is

- jegyezte meg a pénzügyminiszter.

Ismertette: az aláírók közül a Meditop Kft. fejlesztése a vírusfertőzés megelőzéséhez és a betegek kezeléséhez szükséges gyógyszerek előállításához kapcsolódik. A több mint 1,6 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 1,5 milliárd forinttal járul hozzá.

A Viresol Kft. Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb búzakeményítő gyára, amely szintén a járványhoz kapcsolódó, 430 millió forintos kapacitásbővítést valósít meg, hazai alapanyagforrásból tud majd az egyre emelkedő etanol termékek iránti keresletnek eleget tenni, ehhez a kormány 406 millió forintos támogatást nyújt.

A Pharmaherb Kft. 407 millió forintos projektjéhez 276 millió forintos támogatás társul az Etp-ből; a beruházásnak köszönhetően nő a cég kapacitása és a termékek minősége, ami erősíti a hazai vállalkozások jelenlétét a tinktúrák piacán – tette hozzá a miniszter.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a támogatási szerződések aláírása előtt a minisztériumban 2020. november 6-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában