jön a hideg

2020.11.29. 19:24

Téli szállásukra indultak a legelő állatok a Hortobágyon

Szombaton és vasárnap a szürkemarhák, hétfőn pedig a racka juhok indulnak el a pusztából téli otthonukba.

Téli szállásukra indultak a legelő állatok a hétvégén a Hortobágyon – közölte a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. sajtóreferense vasárnap az MTI-vel.

Kozmáné Csirmaz Éva felidézte: a hideg idő beálltával, ahogy a napok egyre rövidülnek, a Hortobágyon a régi népszokás hagyományait követve a pásztorok és jószágaik egyaránt a télre készülődnek, az állatok elindulnak a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre, mivel a legelők már nem biztosítják a kellő mennyiségű táplálékot.

Szombaton és vasárnap a szürkemarhák behajtásával kezdődött meg a téli szálláshelyek elfoglalása, hétfőn pedig a racka juhok indulnak el a pusztából téli otthonukba – mondta.

Kozmáné Csirmaz Éva tájékoztatása szerint az idén mintegy 3000 szürkemarhát, 1100 rackát, 390 merinó juhot és 400 bivalyt hajtanak be a pásztorok a szálláshelyekre. Hozzátette: hamarosan kezdődik az ellési időszak, ekkorra az állatoknak már a hodályokban kell tartózkodniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában