innovatív ötletek

2020.10.03. 13:31

Nemzetközi radiokarbon kompetencia és képzési központ alakul a debreceni atommagkutatóban

A debreceni Atommagkutató Intézet (Atomki) és az Isotoptech Zrt. konzorciuma a Széchenyi 2020 programban Nemzetközi Radiokarbon AMS Kompetencia és Képzési Központot hoz létre, a több mint 1,8 milliárd forint összköltségű beruházás az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap csaknem 1,4 milliárd forintos támogatásával készül el – közölte az Atomki.

A beruházással nemzetközi szinten is versenyképes kompetencia központ jön létre, amely képes a radiokarbon méréséhez szükséges új típusú, hatékony mintaelőkészítő berendezések fejlesztésére a piaci érettségig, továbbá a méréstechnikával kapcsolatos magas szintű képzések lebonyolítására.

Az Atomkiban a radiokarbon mérésére alapozott kutatásoknak mintegy 50 éves múltja van, mára egy nemzetközileg is kimagasló színvonalú és elismert radiokarbon laboratórium épült ki Debrecenben.

A radiokarbon mérésére alapozott módszerek nélkülözhetetlen eszközei a komplex környezettani, geológiai, hidrológiai, légkörkutatási és klimatológiai vizsgálatoknak, továbbá a gyógyszerfejlesztési és orvosi kutatásoknak, valamint a nukleáris környezetvédelemnek.

A konzorciumot vezető Atomki tudományos hátterére és szakembergárdájára alapozva, az Isotoptech Zrt. eszközfejlesztési és gyártási tapasztalataival együtt egy, a világviszonylatban rohamosan bővülő terület analitikai igényeihez gyorsan alkalmazkodó, az aktuális kutatási irányok és a piac igényeit együttesen kiszolgálni képes tudástranszfer központ jöhet létre Debrecenben.

A fejlesztés során a képzési központ számára az Atomkin belüli épületrészek felújítása történik meg, továbbá egy stabilizotóparány-mérő tömegspektrométer és egy, radiokarbon mérésére alkalmas gyorsítós tömegspektrométer (AMS = Accelerator Mass Spectrometer) beszerzése valósul meg. A projekt kutatási eredményeit az Atomki publikálja, továbbá a létrejövő prototípusokat alkalmazza a kutatási feladataihoz. A projekt várhatóan 2022. év végére valósul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában