átadóünnepség

2020.09.18. 19:04

Schanda Tamás: a turizmusnak kiemelt szerepe van a gazdaság működésében

A pandémia viszont sokat ártott a szektornak.

Zalaegerszeg, 2020. szeptember 18. Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára beszédet mond az egykori Hotel Balaton felújított épületében kialakított új, kínai tulajdonban lévõ Willis Hotel ünnepélyes megnyitóján Zalaegerszegen 2020. szeptember 18-án. MTI/Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Meg kell őrizni a magyar gazdaság működőképességét, amelyben a turizmusnak, és az üzleti utazásoknak kiemelt szerepe van – jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára pénteken Zalaegerszegen.

Schanda Tamás a kínai tulajdonban lévő Willis Hotel átadóünnepségén azt mondta: szükség van arra, hogy a turizmus is működjön, szükség van beruházásokra, olyan intézményekre, amelyek munkahelyeket hoznak létre.

„Szükség van arra, hogy a vírus által veszélybe került szektorok szereplői fennmaradjanak”, és a járvány után újra meg tudjanak erősödni, gazdagítva ezzel ismét a régiót és az egész országot – hangsúlyozta.

Emlékeztetett arra, hogy a turizmus Magyarország egyik legsikeresebb ágazata, a pandémia viszont sokat ártott a szektornak.

Nem ellentmondás ugyanakkor, hogy a világjárvány közepette avatnak fel egy szállodát, mert Magyarországnak működnie kell, nem engedhető meg, hogy a vírus még egyszer megbénítsa az országot – jelentette ki az államtitkár.

Schanda Tamás hangsúlyozta: Zalaegerszeg innovatív, dinamikusan fejlődő, modern várossá vált, a régió gazdasági és ipari központja.

A városhoz kötődik többek között a ZalaZone Járműipari Tesztpálya, ahol „nemzetközi szinten is jelentős ipari-innovációs bázis épül”, de több egyetem is jelen van és együttműködik a ZalaZone-nal, főként a mesterséges intelligencia terén.

A zalai megyeszékhely kutatás-fejlesztési központtá válik, ahol a legújabb csúcstechnológia jelenik meg.

Itt gyártják majd a világ legmodernebb tankjait is, amelyhez egy tesztpálya is kapcsolódik, a gyártáson kívül pedig fejlesztéssel is foglalkoznak a hadiüzemben, amely a beszállítókkal együtt mintegy félezer embernek nyújt majd megélhetést – mondta az államtitkár.

Hozzátette azt is: a magyar kormány határozott célja, hogy a városok erősödjenek. Zalaegerszeget adottságai pedig arra predesztinálják, hogy a magyar gazdaság talpra állításának egyik motorja legyen.

Vej Vej Csang, a négycsillagos hotel igazgatója, a tulajdonos család képviseletében felidézte, hogy 2017-ben vásárolták meg a hotel épületét és kezdték el a fejlesztést. A korszerűsítéssel 64 szobás hotelt alakítottak ki, amelynek 100 férőhelyes konferenciaközpontja, 120 személyes étterme és 1000 négyzetméteres wellness-központja is van.

Korábbi közlés szerint a beruházás értéke meghaladja az egymilliárd forintot.

Kereskedelmi, turisztikai, rekreációs célú hotelkomplexumot alakítottak ki a jelentős fejlődés előtt álló Zalaegerszeg belvárosában – mondta a szállodaigazgató.

Vigh László országgyűlési képviselő (Fidesz) azt hangsúlyozta, hogy Zalaegerszeget olyan várossá szeretnék fejleszteni, ahol kiváló szálláshelyek vannak, ahol mindenki munkát talál, aki szeretne elhelyezkedni, és ahol meg lehet találni a tanulási lehetőségeket is.

„Járműipari Szilícium-völgyet építünk”, ami a tankgyártás révén a NATO egyik csúcstechnológiáját is Zalaegerszegre vonzotta, de erre még nagyon sok további cég építhet – jelentette ki.

Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) arra emlékeztetett, hogy eredetileg 1981-ben nyílt meg a szálloda Balaton Hotel néven, ami 1985-ben társalgóval, 2000-ben konferenciateremmel bővült, 2004-ben pedig elkészült a fedett élményfürdő.

A 2008-as válság következményeként a hotelt 2010-ben bezárták, majd 2017-ben került egy kínai befektetőcsoport birtokába, és az idén októbertől fogad újból vendégeket.

Borítókép: Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára beszédet mond az egykori Hotel Balaton felújított épületében kialakított új, kínai tulajdonban lévő Willis Hotel ünnepélyes megnyitóján Zalaegerszegen 2020. szeptember 18-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában