itt a lehetőség

2020.09.03. 12:57

Októberben jelennek meg a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatai

Október 12-én nyílik meg civil szervezetek számára a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) összetett pályázatainak kerete, majd novemberben az egyszerűsített pályázatoké, így idén 7,7 milliárd forintra nyújthatnak be igényt a hazai civil szervezetek – közölte csütörtökön Zalaegerszegen a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Szalay-Bobrovniczky Vince a Zala Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ tájékoztató rendezvényén beszélt arról, hogy a NEA pályázati alapjának összege folyamatosan emelkedik.

Az idei 7,7 milliárd után jövőre 9,3 milliárd forintot biztosít a civil szerveződések számára a kormány, ezen felül pedig 5 milliárd forintos pályázati kerettel falusi civil alapot is létrehoztak.

A helyettes államtitkár kifejtette: a novembertől elnyerhető egyszerűsített pályázatok esetében 200 ezerről 300 ezerre módosult a maximálisan megkapható összeg. A falusi civil alapra pedig az ötezer lakosúnál kisebb települések szervezetei adhattak be pályázatot.

Szalay-Bobrovniczky Vince kiemelte, hogy Zalában arányaiban magas a civil szervezetek száma, ezzel együtt pedig az eredményes pályázatok mértéke is. A megyében csaknem 2200 civil szervezet tevékenykedik, és a mintegy 400 érvényes pályázat több mint 60 százaléka nyert el támogatást a NEA keretéből.

Hangsúlyozta: a civil szervezetek legfőbb szerepe a közösségépítés, az értékteremtés, ezekhez biztosít szolgáltatásokat az országosan működő civil hálózat. Közreműködésükkel a járványhelyzetben felkínált segítségként országos civil véradást szerveznek október 5. és 9. között.

Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) egyebek mellett arról tett említést, hogy a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt Zalaegerszeg költségvetéséből idén várhatóan 2,3 milliárd forint hiányzik majd, az ezzel járó kényszerű intézkedések pedig a civil szervezetek támogatására is kiterjedtek. Arra bíztatta a szerveződéseket, hogy a NEA pályázati forrásaira jelentkezzenek, ezzel át lehet hidalni azt az egy-két éves időszakot, amíg a helyi támogatási rendszer visszaállhat az eredeti formájára.

A rendezvény részeként Szalay-Bobrovniczky Vince és Sifter Rózsa Zala megyei kormánymegbízott közösen adta át az év zalai adományozójának járó elismerést Böller Ferenc egyéni vállalkozónak, akinek révén a megyében 50 család juthatott élelmiszerekből és háztartási cikkekből álló csomagokhoz. Rajta kívül öt vállalkozás vezetője és 15 civil szervezet kapott oklevelet a veszélyhelyzet alatti kiállásáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában