Járvány

2020.09.18. 13:07

A kormány teljes vállszélességgel a hazai turizmus mellett áll

A kormány turizmuspolitikája teljes erővel támogatja, hogy a magyarok belföldön tudjanak kikapcsolódni, pihenni – mondta a Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója pénteken Veszprémben.

Horváth Péter a magánszálláshelyek fejlesztésére kiírt pályázatban nyertes Frida Bed & Breakfast Apartmanban tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta:

a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Kisfaludy Zrt. kiemelt feladata, hogy a turisztikai szektort működtető vállalkozásokat erősítse.

Kiemelte: az elmúlt években a turizmus a magyar gazdaság egyik húzóágazata volt, 2019-ben a GDP 13,5 százalékát adta és 400 ezer ember megélhetését biztosította. A koronavírus-járvány azonban kritikus helyzetbe sodorta az ágazatot, így a kormány a szektor újraindítása érdekében a fejlesztések folytatásával és adókedvezményekkel segítette az ágazat szereplőit.

A vezérigazgató ismertette, a 2017-ben indult Kisfaludy szálláshelyfejlesztési konstrukciónak köszönhetően

több mint 670 vidéki panzió fejlesztése vagy bővítése finanszírozható, és további 74, száz szoba alatti szálloda is megújul,

55 milliárd forint értékben. Így a következő években kétezer új, valamint több mint négyezer megújult szoba várja a vendégeket.

A legfeljebb nyolcszobás szálláshelyek felújítására nyáron kiírt pályázaton országosan több mint 14 ezren nyertek csaknem 42 milliárd forint támogatást. Ebből Horváth Péter tájékoztatása szerint Veszprém megyében 1656 szálláshely kapott több mint ötmilliárd forint támogatást, Veszprémben pedig 45 vállalkozás több mint 110 millió forintot.

Hozzátette: a nyerteseknek folyósították is a támogatások teljes összegét, a kivitelezési munkákat pedig december 31-éig kell befejezni.

Porga Gyula Veszprém polgármestere (Fidesz-KDNP) tájékoztatása szerint a 2023-as Európa kulturális fővárosa programban célként tűzték ki a turisztikai szezon kiszélesítését, ami Veszprém mellett a Bakony és a Balaton térségének is egyaránt érdeke. A pályázaton elnyert 110 millió forint pedig a veszprémi szálláshelyek számának és minőségének emelését is szolgálja – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában