Mezőgazdaság

2020.08.29. 18:03

Százötvenmilliós támogatáshoz jut a magyar komlótermesztés

Idén 150 millió forinttal segíti az agrártárca komlóültetvények telepítését, a pályázók hétfőtől adhatják be támogatási kérelmüket – jelentette be Nagy István miniszter a Somogy megyei Kastélyosdombón szombaton, a Heineken Hungária Zrt. (HH) és az Ökumenikus Segélyszervezet (ÖS) komlószüreti ünnepségén.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója (b), Nagy István agrárminiszter (k) és Geert Schwaanenburg, a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatója (j) megtekinti a komlófeldolgozó gépet Kastélyosdombón 2020. augusztus 29-én.

Forrás: MTI

Fotó: Sóki Tamás

A minisztérium első ízben tavaly meghirdetett programja vissza nem térítendő támogatással segíti a komlóültetvények telepítését mondta a miniszter.

A növény termesztéséhez szükséges talajelőkészítést, a támrendszer megépítését, és az öntözőrendszer kiépítését szolgáló, idén 150 millió forintra emelt keretösszegre augusztus 31-től szeptember 22-ig pályázhatnak az igénylők mondta a miniszter, agrártörténeti jelentőségű pillanatnak nevezve az első kastélyosdombói komlószüretet.

Nagy István reményét fejezte ki, hogy a teljes egészében az állami támogatás segítségével a kétéves megvalósítási időszak során húsz-harminc hektárral nő a komlóval beültetett terület az országban.

Rámutatott: a magyar mezőgazdaság akkor tud megfelelő választ adni a piaci kihívásokra, versenyképességét akkor tudja megőrizni és növelni, ha az élelmiszeripar mind nagyobb arányban támaszkodik hazai alapanyagokra. Ez szerinte csak a termesztett növényfajták sokszínűségére alapozva valósulhat meg.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar agrárium még sokoldalúbbá, ellenállóbbá tételében kiemelt szerepet szán a tárca az olyan, a korábban jól működő ágazatok újjáélesztésének, mint a nagy múltú komlótermesztés.

A komlóültetvények telepítésének támogatása a miniszter szerint azért is fontos, mert egyre kifinomultabb a sörfogyasztás kultúrája Magyarországon, állandó az igény a kiváló minőségű, hazai alapanyag iránt. A stabil kereslet pedig, mondta, biztos piaci hátteret nyújthat a gazdálkodók számára, ami így ösztönzést adhat e termelési kultúra elsajátításához.

Azt hangoztatta, hogy a mezőgazdasági termelés, az ebből származó termékek előállítása jó szervezőmunkával, és szakértelemmel lehetőséget és munkát teremt az ország azon térségeiben, falvaiban, ahol az elmúlt évtizedek leginkább a szegénységről szóltak fogalmazott. Kiemelte: a magyar mezőgazdaság családok ezreinek biztosítja, hogy értékteremtő munkát végezhessenek, ezt pedig nem befolyásolta a járványhelyzet sem.

Nagy István szerint a kormányzat hazai alapanyagok felhasználása mellett tett kiállása és a fogyasztói szokások kedvező változása érdekeltté tette a söripart a magyarországi beszerzések arányának növelésében. Ennek köszönhető, tette hozzá, hogy a hazai sörárpa-felhasználás mellett a Heineken vállalatcsoport fantáziát, jó üzleti lehetőséget látott a magyar komlótermesztés felkarolásában, amely az első, egyhektáros ültetvény teljes körű finanszírozásában öltött testet Kastélyosdombón.

Kiemelte: a somogyi kistelepülésen ültetvény létrejöttében, a termesztésben és a betakarításban komoly szerepe van a példaértékű szociális modellt sikerült megvalósító Ökumenikus Segélyszervezetnek. Reményét fejezte ki, hogy a szervezet munkája, a Heineken piaci háttere és az ültetvénytelepítési támogatás minél több gazdálkodó, minél több dolgozni vágyó család számára jelent lehetőséget, és biztos jövedelmet a jövőben.

Geert Swaanenburg, a Heineken magyarországi leányvállalatának vezérigazgatója köszöntőjében elmondta: vállalatuk a világ minden táján különös értékként tekint a helyi közösségekre, helyi termékekre. Úgy vélekedett: a sör egyik alapanyagának termesztése kiút lehet a szegénységből is. Hozzátette: a kastélyosdombói komlót a Soproni márkához használják majd fel, céljuk, hogy a jövőben a termék előállítása során kizárólag a hazai piacról szerezzék be ezt az alapanyagot.

Kastélyosdombón 2018 végén kezdtek komlótermesztésbe: a segélyszervezet és a HH együttműködésében, kezdetben 30 millió forintból indított beruházás keretében a segélyszervezet szociális és fejlesztő központjának dolgozói 2500 idén először termőre forduló palántát ültettek el a központhoz tartozó, egyhektáros területen.

Borítókép: Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója (b), Nagy István agrárminiszter (k) és Geert Schwaanenburg, a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatója (j) megtekinti a komlófeldolgozó gépet Kastélyosdombón 2020. augusztus 29-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában