klímabarát

2020.07.22. 09:47

Tiszta hidrogénként kellene elismerni a nukleáris alapon előállított hidrogént is

Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára képviselte Magyarországot az uniós kutatási miniszterek 2020. július 21-i informális tanácsülésén. Az egyeztetés fő célja a német elnökség által bemutatott, zöld hidrogénről szóló, K+F+I-vezérelt kezdeményezés megvitatása volt. Az államtitkár felszólalásában megerősítette: Magyarország azon államok közé tartozik, amelyek úgy vélik, hogy a hidrogén nélkülözhetetlen eszköz a 2050-es éghajlat-semlegességi cél eléréséhez.

A zöld hidrogénről szóló kezdeményezés az Európai Bizottság 2020. július 8-án közzétett hidrogén-stratégiájára építve azt tűzi ki célul, hogy a hidrogéngazdaság fejlesztése kiemelt figyelmet kapjon a koronavírus utáni időszak nemzeti és uniós szintű helyreállítási beruházásaiban, az Európai Unió korszerűsítésében és versenyképességének fokozásában, a klímabarát, fenntartható ipari szektor kialakításában.

Kaderják Péter emlékeztetett rá, hogy Magyarország a Nemzeti Energia- és Klímatervben és az új Nemzeti Energiastratégiában is kitért a hidrogén jövőbeli szerepére. A magyar hidrogéngazdaság fejlődésének erőteljes lendületet adhat a közelmúltban megalakult Nemzeti Hidrogén-technológiai Platform, amely összehozza a kutatás és az ipar érintett szereplőit, és javaslatot tesz egy hazai hidrogén-stratégiára. A hidrogén- (és biometán-) technológiákon alapuló pilot projektek támogatására az ITM és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal idén márciusban 4 milliárd forint keretösszegű pályázatot hirdetett meg.

A zöld hidrogén hathatós megoldás lehet a különféle ágazatok szén-dioxid-mentesítésére,

ezért ösztönözni és támogatni kell a kapcsolódó technológiák fejlesztését és alkalmazását. A kormány álláspontja szerint azonban a hidrogén előállításánál a nukleáris energiában rejlő lehetőségeket sem szabad figyelmen kívül hagyni.

„A nukleáris alapon előállított hidrogén hosszú távon is kulcsszerepet játszik majd a magyar energiarendszerben, az egész magyar gazdaságban.

Úgy véljük, hogy a nukleáris alapon előállított hidrogén is tiszta hidrogénként kellene elismerni”– jelentette ki az államtitkár.

A magyar álláspont szerint a hidrogéngazdaság fejlesztésének területén széles körű nemzetközi, az állami és a magánszféra partnerségén alapuló együttműködéssel lehet eredményeket elérni.

„Magyarország támogatja egy közös menetrend és innovációs ütemterv kidolgozását, amely utat nyit a következő években végrehajtandó multilaterális pilot projektek számára. Készen állunk az együttműködésre, mivel alapvető érdekünk nemcsak az események nyomon követése, hanem lehetőségeink és képességeink szerint a fejlesztésekben, kooperációkban való tevékeny részvétel is”– mondta Kaderják Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában