hazai turizmus

2020.06.25. 11:29

Továbbra is várják a jelentkezéseket a Kisfaludy-pályázatra

Új funkciót kaphat a Bálna és szabályozni fogják a rövidtávú lakáskiadást – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója csütörtökön egy online beszélgetésben.

Alsópáhok, 2020. május 19. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója beszédet mond a Kolping Hotel fejlesztéseinek átadása és a Bobo Fun Kalandpark ünnepélyes alapkõletétele alkalmából rendezett sajtótájékoztatón Alsópáhokon 2020. május 19-én. Guller Zoltán közölte, hogy a magyarországi szálláshelyek teljes körû felújítását célzó program utolsó szakaszára, valamint további turisztikai fejlesztésekre újabb 150 milliárd forintot biztosít a kormány. MTI/Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Az ügynökség honlapjára feltöltött podcastban Guller Zoltán elmondta, eddig több mint

14 ezren pályáztak az MTÜ és a Kisfaludy 2030 Turisztikai Nonprofit Fejlesztő Zrt. június 4. és július 15. között elérhető magán- és egyéb szálláshely fejlesztését célzó kiírásra

több mint 42 milliárd forint értékben. Ez mintegy 43 ezer szoba megújítását jelenti.

Mivel a teljes támogatás összegéből még mindig rendelkezésre áll több mint 18 milliárd forint, ezért továbbra is várják a jelentkezéseket – fűzte hozzá.

A legtöbben Somogy, Veszprém és Zala megyéből pályáztak, és főként felújításra költik a támogatást, vagy kicserélik a régi bútorokat, de olyan is van, aki napkollektorokat szereltet fel az épületekre – mondta.

A beszélgetésben szó esett a budapesti Bálnáról is, amelyről Guller Zoltán elmondta:

terveik szerint a Duna-parti épület lehet a Budapestre érkező szállodahajók központja, a város egyik kapuja.

Hamarosan megkezdhetik a közbeszerzések kiírását, és úgy látja, hogy a Fővárosi Önkormányzattal is sikerül majd megállapodni, hogy a Bálnát átalakítsák és turisztikai központtá tegyék.

Hangsúlyozta, a koronavírus-járvány lehetőséget teremt arra, hogy az épületet felújítsák. Hozzátette, hogy szállodahajókkal csak tavaly több mint félmillió amerikai turista érkezett a fővárosba.

Szólt arról is, a vidéki turizmus sokkal gyorsabban állhat talpra a járvány után, mint a budapesti. Ennek fő oka, hogy a főváros döntő részben a most elmaradó külföldi turisták kedvelt célpontja.

„Az világosan látszik, hogy Budapestet másképpen kell kezelni, mint a vidéki Magyarországot, hiszen a külföldi turisták visszatérése (...) sokkal lassabb, megfontoltabb lesz, mint a magyarok vidékre utazása”

- fogalmazott.

A főváros kapcsán Guller Zoltán megjegyezte, az egyik legfontosabb a rövidtávú lakáskiadás szabályozása, hiszen ez jelenleg nem megfelelő. Hozzátette, a kormány és az ügynökség dolgozik azon, hogy a mostani átmeneti időszakban a szükséges szabályozás elkészüljön.

Borítókép: Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója beszédet mond a Kolping Hotel fejlesztéseinek átadása és a Bobo Fun Kalandpark ünnepélyes alapkőletétele alkalmából rendezett sajtótájékoztatón Alsópáhokon 2020. május 19-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában