Járvány

2020.06.21. 16:54

Csaknem 10 ezer munkavállalóját bocsátja el az Air France

Elbocsátja dolgozói ötödét a legnagyobb állami vállalat, a koronavírus okozta gazdasági válság következtében az egyik legnagyobb állami cég csaknem 10 ezer fős leépítésre készül, 2022-ig az állások 15-20 százalékát tervezik megszüntetni. Más cégek is hasonló lépésre kényszerülnek a fennmaradás érdekében.

A member of Charles de Gaulle airport personnel nebulizes the interior of an Air France aircraft as part of a disinfection process for airplane, in Terminal 2 of Charles de Gaulle international airport in Roissy near Paris, on May 14, 2020, as France eases lockdown measures taken to curb the spread of the COVID-19 (the novel coronavirus). (Photo by Ian LANGSDON / EPA POOL / AFP)

Forrás: AFP / EPA POOL

Fotó: Ian Langsdon

Nagy bajban van az Air France, a légitársaság egyik szakszervezete szerint a cég a koronavírus okozta válság következtében arra kényszerül, hogy 8-10 ezer állást megszüntessen, ami a munkavállalók 15–20 százalékának elbocsátását jelenti 2022-ig – írja a V4NA hírügynökség.

A Les Échos vezető francia gazdasági lap értesülései alapján minden dolgozói szektor érintett, de a távozások a tervek szerint önkéntes alapon, pénzügyi ösztönzéssel történnek majd. Az elbocsátások az Air France és leányvállalata, a Hop alkalmazottait érintik.

A legnagyobb leépítésre a földi személyzetnél kell számítani, itt a tervek szerint 4-6 ezer főt bocsátanak el, egyébként itt dolgoznak a legtöbben, több mint 34 ezer fő. A bő 15 ezer fős kabinszemélyzet tagjai közül 2000-2500 fő menesztését tervezik, míg a 4217 pilótának csaknem a tíz százalékától, 400 főtől vennének búcsút. A legnagyobb arányú leépítés az Air France leányvállalatánál, a Hopnál várható, ahol a 2751 munkavállalóból csaknem 1000 fő elküldését tervezik.

A részletekről egyelőre nem sokat lehet tudni, azokat július elején, a szakszervezetekkel folytatott egyeztetéseket követően, az Air France újjáépítési tervének bemutatásával egyidejűleg közlik majd.

Nem az Air France az egyetlen légitársaság, amely nehéz helyzetbe került a járvány miatt, Európa vezető légitársasága, a Lufthansa 22 ezer munkahelyet szándékozik megszüntetni, ami a munkavállalók 16 százalékát jelenti, az American Airlines mintegy 45 ezer fő elküldését tervezi, míg a British Airways 12 ezer, a fapados Easyjet pedig a dolgozói 30 százalékát, 4 és félezer főt küld el.

Borítókép: A Charles de Gaulle Nemzetközi Repülőtér munkatársa az Air France légitársaság egyik repülőgépét fertőtleníti 2020. május 14-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában