a terv változatlan

2020.05.22. 12:18

Kormányzati támogatással vetnek véget a műanyagok uralmának

A zöld gazdaság öt területén, köztük az egyszer használatos műanyagok kiváltásán tevékenykedő vállalatokat támogat a kormány 3,85 milliárd forintos keretösszegű pályázattal, a program egyeztetése hétfőn kezdődik.

A kormány azon szándéka nem változott, hogy betiltja az egyszer használatos műanyagokat, de ennél nagyobbak az ambícióink, hiszen ennél sokkal többre vállalkoztunk a Klíma- és természetvédelmi akciótervben – idézte a Magyar Nemzet György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkárának szavait.

György László hozzátette, az Orbán-tervben is többre vállalkoztunk annál, hogy legalább annyi munkahelyet teremtünk, mint amennyit tönkretesz a járvány. Ezt a kettőt összehangoltuk, amelynek eredményeként megszületett a Zöld nemzeti bajnokok koncepció, amelynek a társadalmi egyeztetése hétfőn indul.

A szakpolitikus kifejtette, hogy a program keretében olyan termelőkapacitások fejlődhetnek Magyarországon, amelyek a bemeneti oldalt képviselik a zöld gazdaságban.

Öt területen várják a kis- és középvállalkozások jelentkezését:

 • energiahatékonyság területén tevékenykedők,
 • az egyszer használatos műanyagok kiváltására kapacitásokat fejlesztők,
 • a vízfelhasználás hatékonyságának növelésére kapacitásokat bővítők,
 • de támogatni kívánja a kormány az elektromobilitáshoz kapcsolódó hazai gyártókat,
 • valamint a másodlagos alapanyag, vagyis a hulladék hasznosítására specializálódott vállalkozásokat.
 • Az első pályázati körben 3,85 milliárd forint a támogatási keret, de ez az igényekhez igazodva bővül majd, rövid időn belül akár a kétszeresére, háromszorosára.

  Pályázni előminősítést követően lehet majd, erre várhatóan június közepétől lehet jelentkezni. Átlagosan ötven százalékos intenzitással, cégenként 20 és 100 millió forint közötti összeg nyerhető majd el támogatásként.

  Címkék#műanyag
  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában