takarékos gazdálkodás

2020.05.29. 06:12

A Gazdasági Versenyhivatal százötvenmillióval járul hozzá a gazdaság újraindításához

A hivatal éves költségvetésének 6 százalékát utalja át a központi költségvetésbe, hogy hozzájáruljon a veszélyhelyzet gazdasági kárainak enyhítéséhez.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 150 millió forint egyszeri megtakarítást, éves költségvetésének 6 százalékát utalja át a központi költségvetésbe, hogy hozzájáruljon a veszélyhelyzet gazdasági kárainak enyhítéséhez, és a magyar gazdaság újraindításához – nyilatkozta a GVH elnöke, Rigó Csaba Balázs, aki arról is beszélt, hogy a hivatal az idén a tavalyinál több feladatot vállalt, kevesebb pénzből, takarékosabb gazdálkodással.

A járványügyi vészhelyzet szavai szerint különleges helyzetet teremtett, de a hivatalvezetői munkát nem hátráltatta. A GVH vezetője a járványt kiaknázó ügyeskedők megfékezését nevezte az első célnak. „Négy vállalkozással szemben indult eljárás megtévesztő hirdetések miatt, egy honlap pedig az eljárásindítás hatására függesztette föl a működését” – mondta.

A GVH emellett aktívan vett részt abban az európai fellépésben, amely az online platformokat a jogszerűtlen tartalmak mellőzésére kérte. Több millió megtévesztő reklám és tartalom tűnt el ennek hatására az online térből – közölte a versenyhivatal vezetője.

A gazdaság helyreállítása, a munkahelyek megőrzése és újrateremtésének érdekében felgyorsítják az összefonódásokkal kapcsolatos engedélyezési eljárások lezárását, a jogsértő kis- és középvállalkozásokat pedig bírságolás helyett lehetőség szerint csak figyelmeztetik, és a megelőzést szem előtt tartva törekednek a versenyjogi tudatosság javítására. A megelőzés bizonyos fogyasztói rétegek, például a fiatalok, és sérülékeny fogyasztók esetében különösen fontos, ezért a GVH a jövőben is kiemelten fogja segíteni ezeket a csoportokat a jogsértések felismerésében, és a csapdák elkerülésében – tette hozzá.

Rigó Csaba Balázs a további feladatok közül kiemelte az építőipari alapanyagok drágulása okán a piaci háttér vizsgálatát. Zavarokat észleltek a műsorszolgáltatási és műsorterjesztési piacon is, ezért a piaci szereplők árazási gyakorlatait is ellenőrizni szeretnék. Hangsúlyos feladatnak tekinti emellett a kartellekkel, különösen a közbeszerzési kartellekkel szembeni küzdelmet, és ebben számít a Közbeszerzési Hatóságra, valamint az Állami Számvevőszék, az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EUTAF) és a Miniszterelnökség támogatására is.

Szigorú fellépést ígért továbbá a jogszerűtlen kereskedelmi gyakorlatok és csalások ellen is, főképp, ha gyermekek és családok az áldozatok. Hozzátette, hogy a GVH az elrettentés mellett a lehetséges fogyasztói kompenzációk felé akarja terelni a vállalkozásokat. A GVH 2019-ben 600 millió forint juttatott vissza a fogyasztókhoz ilyen formában – jegyezte meg.

Rigó Csaba Balázs hangsúlyozta, az innovatív, egyszerűsített, papírmentes munkafolyamatok bevezetésével a mindennapi munkavégzést is egyszerűsítette, és közölte, hogy kezdeményezte a hivatal csatlakozását a nemzeti korrupcióellenes együttműködéshez.

A GVH vezetője megjegyezte, hogy a fellépéseiket általában igazságosnak tartják a fogyasztók, és közölte, hogy szeretné javítani a hatékonyságot, hogy a versenyből származó előnyök, az alacsonyabb ár és a jobb minőség hozzájáruljon a társadalmi jólét növeléséhez.

Rigó Csaba Balázs a szakmai munka és Magyarország elismerésének tekinti, hogy 2020 áprilisában a GVH rendezheti a Nemzetközi Versenyjogi Hálózat konferenciáját. Az eseményre a világ minden tájáról várják a nemzetközi társhatóságok képviselőit, hogy közösen keressék a versenyjog fejlődési irányait, amelyek a gazdaság helyreállításában is segítségre lehetnek – fogalmazott. Véleménye szerint a verseny érvényesülése ezekben az időkben kritikus, a folyamatok pedig olyan kérdéseket hozhatnak fel, amikre a világ minden táján válaszokat kell majd keresnie a hatóságoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában