bizalmi termék

2020.04.23. 08:16

Illegális gyümölcsfaoltványok megsemmisítését rendelte el a Nébih

A járványhelyzet miatt a piacokról és vásárokról kiszorult árusok közül sokan az interneten folytatják tevékenységüket, ezért a hivatal szakemberei fokozottan vizsgálják az e fórumokon megjelenő hirdetéseket.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elrendelte kétezer, illegálisan forgalmazott és hiányosan dokumentált gyümölcsfaoltvány megsemmisítését az internetes hirdetések nyomán végzett ellenőrzések során – közölte a Nébih.

A járványhelyzet miatt a piacokról és vásárokról kiszorult szaporítóanyag-árusok közül sokan az interneten folytatják tevékenységüket, ezért a Nébih szakemberei fokozottan vizsgálják az e fórumokon megjelenő hirdetéseket.

A hivatal munkatársai a múlt héten az internetes felderítéseket követően két helyszínen tartottak ellenőrzést Heves és Csongrád megyében, amelyek nyomán 2000 gyümölcsfaoltvány megsemmisítését rendelték el.

A szaporítóanyagok többségén mindkét helyen csupán színes képek ábrázolták az értékesíteni kívánt fajtát. Ráadásul, a növények állapota sem volt megfelelő, elenyésző gyökérmennyiséggel, a tűző napon, esetenként kivirágozva várták a vásárlókat. Emellett az eladó nem rendelkezett növényegészségügyi regisztrációs számmal, hiányzott a növények származását igazoló dokumentum és az egyedi (növényenkénti) hatósági címke is.

A gyümölcsfaoltványok bizalmi termékek, így nagyon fontos, hogy mindenki ellenőrzött, megbízható helyről vásároljon, mert csak így juthat garantáltan fajtaazonos, életképes szaporítóanyaghoz – figyelmeztet a Nébih. A hivatal azt kéri, ha valaki olyan szaporítóanyag-árusításról szerez tudomást, amely nem az előírásoknak megfelelően történik, netán megkárosítják egy ilyen vásárlás során, jelezze észrevételét a [email protected] email címen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában