környezetvédelem

2020.03.10. 17:38

Kormányszóvivő: a lakosságnak is cselekednie kell (videó)

Szentkirályi Alexandra szerint a kormány a Klíma- és természetvédelmi akcióterv keretében cselekszik a hulladékgazdálkodás terén, de ugyanilyen fontos, hogy a lakosság is megtegye a magáét, tehát, minél kevesebbet szemeteljen és szelektíven gyűjtse a hulladékot.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a hivatalos Facebook-oldalán tett közzé videót kedden.

A szóvivő a tatabányai hulladékfeldolgozó üzemben készült videójában kiemelte, a kormány nem véletlenül döntött arról, hogy

2021-től betiltja az egyszer használatos műanyagokat, és hogy visszaválthatóvá teszi az üvegeket, a fémdobozokat és a műanyag palackokat.

A videóban azt is megmutatta, hogy a létesítményben mi történik a vegyes lakossági hulladékkal, illetve a szelektíven gyűjtött hulladékkal.

„A vegyes lakossági hulladéknak körülbelül 60 százaléka sajnos végül egy olyan depóban végzi, ahol egy műanyag koporsóban a föld alatt időtlen időkig ott marad, míg a szelektíven gyűjtött hulladék jelentős része újrahasznosítható vagy más formában a körforgás része lehet újra” – mondta.

A bejegyzés szerint a hulladékhasznosítóban tett látogatása során az is kiderült, hogy a vegyesen gyűjtött hulladéknak csupán csak 35 százaléka hasznosítható újra, míg szelektív gyűjtés esetén ez az arány akár 80 százalék is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában