Gyakornoki program

2020.03.03. 19:36

Elindult a Programozd a jövőd! projekt

A kormány számára kiemelten fontos, hogy biztosítsa a jól képzett informatikai szakembereket a magyar munkaerőpiacnak – mondta Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Forrás: Shutterstock

Kedden elindult a Programozd a jövőd! projekt gyakornoki programja, amelynek célja, hogy az informatikai szakon tanuló egyetemi hallgatók pénzkereset mellett gyakornokként munkatapasztalatot szerezzenek, és ne hagyják félbe egyetemi tanulmányaikat közölte.

Solymár Károly Balázs azt mondta, hogy

középtávon 22 ezer és 25 ezer közötti informatikus hiányzik, a szektor közvetett hatásával legalább 72 ezer munkavállalónak adna munkát.

Rámutatott: a Programozd a jövőd! projekt egyik kiemelt célja, hogy az informatikai ágazatban emelkedjen a szakképzett diplomások száma.

A kormányzati programoknak köszönhetően növekszik a felsőoktatásban az informatikai szakokra jelentkezők és felvettek száma.

Míg 2001 és 2014 között 35 százalékkal csökkent az egyetemi informatikai szakokra jelentkezők száma, addig 2015 és 2019 között a felvett és a jelentkezők száma mintegy 40 százalékot emelkedett mondta.

Az ITM helyettes államtitkára kitért arra, hogy az egyetemeken általában 30 százalék körüli a lemorzsolódás aránya, ugyanakkor ez a mutató az informatikai szakokon bőven 45 százalék felett van.

Ez hosszú távon káros a diplomát nem szerzőknek, mert alacsonyabb értékű munkaköröket töltenek be, nem tudnak magasabb értéket produkálni

mondta Solymár Károly Balázs.

A lemorzsolódás csökkentését célzó gyakornoki programban a hazai kis- és középvállalkozások számára lehetővé teszik, hogy elektronikus felületen jelentkezzenek gyakornokok fogadására.

A programba minimálisan száz hazai kkv bevonását tervezik, legalább ötszáz aktív, informatikai hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákot szeretnének bevonni a programba.

A gyakornoki programban a kormány hallgatónként a minimálbér 92,5 százalékát adná támogatásként, a gyakornoki díjról a kkv döntene a piaci szinthez mérten.

A programban maximálták az eltölthető munkahelyi órák számát, a munkaadó nem tehet teljes munkaidős foglalkoztatásra vonatkozó állásajánlatot gyakornokának, amíg tart annak hallgatói jogviszonya.

A programra a www.gyakorlatom.hu oldalon lehet jelentkezni, a lehetőség 2022 szeptemberéig áll fenn tájékoztatott az ITM helyettes államtitkára.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában