egyszerűbb használat

2020.03.01. 17:40

Egyre több középiskolás tartja bankszámlán a zsebpénzét

A tervek szerint két éven belül minden középiskola készpénzmentessé válik, ezért várhatóan szinte az egész korosztály bankkártyával fizet majd nap mint nap.

Forrás: Pixabay

Az első bankszámlát nyitók 13 százaléka középiskolás, a K&H-nál például minden harmadik számlát nyitó ügyfél az ifjúsági szegmensből, a 29. életévét még be nem töltött korosztályból kerül ki.

A pénzintézet elemzése szerint az első lakossági bankszámlát nyitók száma a 15-19 év közöttiek körében a legmagasabb, az adatokból az látszik, hogy középiskolás korban látják egyre többen fontosnak, hogy rendelkezzenek digitális banki megoldással. A 29 éves kor alatt számlát nyitó ügyfelek 30 százaléka 14 és 18 év közötti, a teljes, újonnan számlát nyitó ügyfelekhez viszonyítva ez 13 százalék.

A 14 év alattiak jellemzően a zsebpénzüket tartják a bankszámlájukon, takarékoskodnak; az ide érkező rendszeres bevételek alapvetően a szülőktől érkező utalások. A számlás takarékoskodás előnye, hogy így az azonnali pénzköltés csábítása sokkal kisebb.

A 14 év felettiek már nem csak a zsebpénz megőrzésére használják a számlát: náluk már többnyire bankkártya is tartozik hozzá, mivel a szülőknek egyszerűbb az ebédpénzt és a költőpénzt bankszámlára utalni.

A tájékoztatás szerint a Készpénzkímélő iskolák programban már több iskola váltott át készpénzmentes büfére és az ebédet, a tankönyveket is egyre több helyen kihelyezett terminál segítségével lehet kifizetni. A tervek szerint két éven belül minden középiskola készpénzmentessé válik, ezért várhatóan a 14-19 éves korosztály bankkártyás, mobiltelefonos fizetést fog nap mint nap használni – írták a közleményben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában