Európai színvonal

2020.02.29. 18:12

Továbbfejlesztik az ország strandjait

Idén is folytatódik a strandfejlesztési program, ezúttal országszerte 86 fürdőhely újul meg mintegy 3 milliárd forintos állami támogatásból – közölte Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese.

Balatonfenyves, 2019. június 10. Fürdõzõk a vízben a balatonfenyvesi szabadstrandon 2019. június 10-én. MTI/Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Az idei támogatottak között 64 balatoni strand szerepel, a többi a Dunakanyarban, a Tiszánál, a Tisza-tónál, illetve a Velencei-tónál található – hangzott el pénteken Balatonfüreden, az Eszterházy strandon tartott sajtótájékoztatón.

Könnyid László kiemelte, a 2017-ben indult fejlesztési program célja, hogy

2030-ra az ország valamennyi strandja megújuljon és európai színvonalúvá váljon.

Emlékeztetett arra, hogy 2018-ban több mint 30 balatoni település 55 strandján újultak meg vizesblokkok, parti sétányok, és épültek játszóterek közel 2 milliárd forintból.

Tavaly országszerte 43 szabadstrand fejlesztése kapott több mint 4,4 milliárd forint támogatást, köztük 30 Balaton-parti fürdőhely, ami mutatja, hogy az MTÜ kiemelten kezeli a térséget – fogalmazott az igazgató-helyettes, hozzátéve, hogy a Dunakanyarnál és a Tisza-tónál található szabadstrandok is fejlesztési lehetőséghez jutottak.

A 70-80-as évekből származó strandbejárók kicserélése is szerepel a programban
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Az ez évi, lehetőség szerint a nyári szezonra elkészülő strandfejlesztésről szólva elmondta, hogy az önkormányzatok számára nyújtott támogatások fókuszában az alapinfrastruktúra-fejlesztések állnak. Elsősorban a régi vizesblokkokat kell megújítani ott, ahol erre még nem került sor. A következő lépés a baba-mama szobák létesítése és a régi, 70-80-as évekből származó strandbejárók és lépcsők kicserélése.

A strandok egységes arculatot kapnak, és a kültéri öltözőkabinok megújulása is lendületet vehet Könnyid László tájékoztatása szerint. Hozzátette, a következő ütemben a zöldfelületek bővítése lesz a cél, erre nagy az igény a vendégek részéről.

A fejlesztésekkel növelni kívánják a strandok jövedelmezőségét és vonzerejét.

Az MTÜ vezérigazgató-helyettese arról is beszámolt, hogy tavaly júliusban és augusztusban az üdülőrégióba érkező vendégek több mint 80 százaléka magyar volt. A SZÉP-kártya tavaly januári 7 milliárd forintos forgalmát idén januárban sikerült megduplázni, ami további bizakodásra ad okot – mondta.

Az MTI kérdésére válaszolva az igazgató-helyettes közölte: lezárult a csúszdapályázat, amelynek célja, hogy lehetőség szerint már erre a strandszezonra megújuljon több balatoni csúszda, ezért heteken belül kihirdetik az eredményét.

Bóka István (Fidesz-KDNP), Balatonfüred polgármestere, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke hangsúlyozta, komoly vonzerőt jelentenek a turizmus számra a strandok, ezek állapota sokat elárul egy-egy településről. 2017-ben Balatonfüred közel 100 millió forint, az idén pedig három strandja mintegy 150 millió forint értékben nyert támogatást a fejlesztéseire.

Borítókép: Fürdőzők a balatonfenyvesi szabadstrandon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában