KSH

2020.02.06. 12:38

Több mint 5 százalékkal bővült 2019-ben a magyar ipar

Az ipari termelés 5,4 százalékkal nőtt tavaly az előző évi 3,5 százalék után – jelentette csütörtökön első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Forrás: Pixabay

Tavaly decemberben az ipari termelés volumene 1,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól a novemberi 3,6 százalékos növekedést követően.

Munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 3,7 százalékkal csökkent a termelés éves összevetésben.

Az előző hónaphoz viszonyítva decemberben 3,8 százalékkal visszaesett a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás.

A feldolgozóipari alágak csaknem felében csökkent a termelés volumene. A legnagyobb súllyal szereplő járműgyártásban jelentős visszaesés volt az előző év decemberéhez képest a novemberi 4,0 százalékos növekedés után, míg az első tizenegy hónapban 11,5 százalékkal nőtt a termelés.

A számítógép-, elektronikai, optikai termék gyártásában , ahol novemberben 8,8 százalékos és az első tizenegy hónapban 7,2 százalékos növekedést mért a KSH lassult a növekedés üteme. Az élelmiszer-, ital- és dohánytermék gyártása továbbra is nőtt

közölte a KSH.

Decemberben sorozatban harmadik hónapja, az egész évet tekintve hatodszor csökkent az ipari termelés az előző hónaphoz képest, ami négy éve nem fordult elő. Legutóbb 2015 novembere és 2016 márciusa között volt arra példa, hogy zsinórban két hónapnál hosszabb ideig csökkent az ipari kibocsátás havi összehasonlításban. A kiigazítatlan nyers adatok szerint a júniusi 1,2 százalék után decemberben másodszor maradt el tavaly a kibocsátás volumene az egy évvel korábbitól.

A decemberi adat csalódáskeltő, az első tizenegy hónapban a termelés 6,0 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakát. Az elemzők az egész évre ehhez közeli növekedési adatot vártak, bár egyúttal figyelmeztettek arra is, hogy az egész évben nagy kilengéseket mutatnak a havi adatok. A júniusi visszaeséssel szemben júliusban 12,0, szeptemberben pedig 11,1 százalékos kiigazítatlan éves növekedést mutatott a statisztika.

Az ipari termelés decemberi és egész éves részletes adatait jövő szerdán február 12-én közli második becslése alapján a KSH.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában