változás

2019.11.04. 11:09

Örülhetnek a gazdák, jövőre könnyebb lesz az öntözés

A kormány benyújtotta az öntözésről szóló törvényjavaslatot, amellyel megkönnyítené a mezőgazdaságban a mesterséges vízpótlást szolgáló beruházásokat.

Az Országgyűlés előtt van a kormány öntözéses gazdálkodásról szóló törvényjavaslata, amely rögzíti, hogy az öntözés közérdek. A tervek szerint 2020. január 1-jén hatályba lépő jogszabály megalkotását azzal indokolja a kormány, hogy célja az öntözéses gazdálkodás elterjesztése, a jogszabállyal pedig elősegíti a gazdák rugalmas alkalmazkodását az elégtelen csapadékmennyiség okozta kihívásokhoz, ez egyben javítja a mezőgazdasági termelés hatékonyságát is – írja a vg.hu.

A tervezet állami feladatként határozza meg az úgynevezett öntözési kerületek kijelölését. Ezt a kormány által rendeletben kijelölt öntözési igazgatási szervnek a talajtani adottságok, a domborzati és a vízrajzi viszonyok és az öntözés gazdaságossága figyelembevételével, az öntözési célú létesítmény hatásterületének megfelelően kell megtennie. Ezzel az állam egyben azt is meghatározza, hogy mely területek alkalmasak öntözésre, és melyek nem.

Az öntözési igazgatási szervnek kell egy-egy kerületre öntözésfejlesztési tervet készítenie.

A javaslat szerint az ilyen terveknek megfelelő öntözéskor nincs szükség környezetvédelmi, természetvédelmi és talajvédelmi hatósági, illetve szakhatósági eljárásra.

Az öntözésfejlesztési tervek elkészültéig az önkéntesen megalakuló öntözési közösségek számára, azok kijelölt működési területére az Agrárminisztérium a Nemzeti Földügyi Központ segítségével környezeti körzeti terveket készíttet. Ezzel e területeken egyrészt kiváltható a környezetvédelmi, természetvédelmi és talajvédelmi szakhatóságok munkája az engedélyezés során, másrészt a gazdálkodók tehermentesülnek a vízjogi létesítési engedélyezés előtti előzetes vizsgálat és a talajvédelmi terv elkészítése alól, ezzel jelentős költséget takarítanak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában