váltás

2019.10.04. 07:50

Tovább fiatalítaná mozdonyait a MÁV

Már folynak a tárgyalások a MÁV-Start Zrt. és a kormány között 115 új mozdony vásárlásának lehetséges finanszírozási konstrukciójáról – tudta meg a társaságtól a Világgazdaság.

Az idén augusztus végéig 739 esetben mondott le teljesen vagy részlegesen vonattovábbítást a MÁV-Start Zrt. a mozdonyai műszaki meghibásodása miatt.

A társaságtól e dátumig megrendelt 688 296 vonat 99,6 százaléka ért el a célállomásra

– közölte a Világgazdasággal a MÁV-Start, amelyet lapunk a vontatóeszközei állapotáról, illetve az ezzel kapcsolatos fejlesztési terveiről kérdezett.

Jelenleg 462 villamos- és 371 dízelmozdony, továbbá 7 bérelt mozdony tartozik a MÁV-Start vontatási állományába, ez a társaság közlése szerint elég a közszolgáltatási kötelezettségek teljesítéséhez. A társaság bérbe nem ad mozdonyt, viszont átlagosan több mint száz mozdonnyal nyújt vontatási szolgáltatást más vasúttársaságoknak, évente körülbelül 300 ezer megrendelési órában.

A MÁV-Start által üzemeltetett villanymozdonyok átlagosan 39,9, a dízelek 40,2 évesek,

a hazai mozdonypark átlagéletkora hozzávetőleg azonos a szlovákiai és a csehországi állami vasúti járművekével.

A cseh állami vasút (Ceské Dráhy) állománya például csak két-három évvel fiatalabb a magyarországinál. A hazai vasúti forgalom jelentős hányadát adó budapesti elővárosi forgalomban azonban ennél jobb az arány az elmúlt évek jármű-korszerűsítési programjainak hatására: az ott közlekedő mozdonyok és motorvonatok átlagos kora 16,9 év.

Mivel a MÁV-Start idősebb mozdonyai elavultak, a következő időszakban fokozatosan ki kell vonni őket a forgalomból. Erre részben az ad lehetőséget, hogy a társaság 115 mozdony beszerzését tervezi a következő időszakban, a finanszírozásról már egyeztet a kormányzattal. Az új mozdonyok beszerzése a fiatalítás mellett a járműpark egységesítéséhez is hozzájárul majd. Az új járműveknek számos feltételnek kell megfelelniük, például nemzetközi közlekedésre alkalmasnak, ezért két vagy több áramrendszerűnek kell lenniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában