A tojás világnapján

2019.10.10. 12:40

Súlyos tévhitek a tojástermelés körül

A fenntarthatósági szempontok fontosságára hívta fel a figyelmet a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége.

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: Deric Werth

A magyar tojástermelők tárgyalóasztalhoz hívják az áruházláncokat annak érdekében, hogy a fenntarthatósági szempontok figyelembevételével gondolják újra azt a tervüket, amely szerint 2025-től nem árulnak EU-konform ketreces tojást – mondta el a tojás világnapja alkalmából tartott rendezvényen Szép Imre, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (Tojásszövetség) nemrég megválasztott új elnöke.

A szakmai szervezet szerint tévhitek befolyásolják a kereskedelmi szereplőket, és ezeket el kell oszlatni – hívta fel a figyelmet a Világgazdaság cikke.

Általános tévhit például, hogy a különböző tartási módok befolyásolják a tojás összetételét és táplálkozási értékét. Valójában a tojás minőségére a takarmányok minősége és megfelelő összetétele hat.

Ha a takarmány sok kukoricát vagy zöld alapanyagot (például füvet) tartalmaz, a tojássárgája mélyebb, sötétebb sárga lesz, a szójaliszttől pirosassá válik, a lenmag viszont barnássá változtatja.

Ehhez hasonló nézet, hogy a Föld jelenlegi erőforrásai elbírnák azt, hogy minden tojást szabad tartású vagy ökológiai tartástechnológiával állítsanak elő. Ezzel szemben azonban a Föld erőforrásai végesek.

Kiszámolták, hogy ha az Egyesült Államok tojásigényét szabad tartású vagy ökológiai technológiával állítanák elő, az annyi helyet venne igénybe, hogy az amerikaiaknak Kanadába vagy Mexikóba kellene költözniük.

Ha ugyanezt a számolást elvégezzük Magyarországra, ahol egy évben 2,3 milliárd tojás fogy, akkor csak a tojástermeléshez 1015,5 négyzetkilométernyi területre lenne szükség.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában