NAK Tech Lab

2019.10.04. 14:15

Segítséget nyújtanak az innovatív vállalkozásoknak

Már lehet jelentkezni a hazai mezőgazdaság megújítását támogató vállalkozásfejlesztési programra.

Ordacsehi, 2019. augusztus 12. Szüretelõgép szedi a korai érésû csabagyöngye szõlõt a Balaton Agrár Zrt. területén a Somogy megyei Ordacsehi határában 2019. augusztus 12-én. MTI/Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke és Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminal vezetője jelentették be a program indulását.

A NAK Tech Lab inkubációs program célja, hogy a leginnovatívabb megoldások megtalálják helyüket a hazai agrárszektorban és élelmiszeriparban, ezáltal versenyképesebbé, fenntarthatóbbá és környezettudatosabbá téve az iparágat és a piacot.

Az október 3-án megjelent felhívás szerint induló innovatív vállalkozások jelentkezhetnek a három hónapos programba, akik közül a kiválasztott csapatok fejlődése üzleti képzésekkel, valamint agráripari, üzletfejlesztési és nagyvállalati mentorokkal dolgozva vehet lendületet.

„Megmutatjuk az ígéretes innovatív vállalkozásoknak, hogy a hazai agráripar számos fejlesztési lehetőséget kínál, és az újításukon külföldön dolgozó hazai vállalkozásoknak is vonzó fejlesztési programot nyújtunk, így ez a program – a magyar gazdálkodók versenyképességének növelése mellett – a vállalkozó szellemű agrárszakemberek utánpótlását is biztosítja” – mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

„A magyar mezőgazdaság egyszerre néz szembe a generációváltás, a klímaváltozás és a technológiaváltás jelentette kihívással, amelyek ráadásul mind összefüggnek. A megoldás az agrárium innovációs képességének növelésében rejlik. Új programunk pontosan ezt célozza” – tette hozzá Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminal vezetője.

Az agrárszakmai előképzettség vagy az agráripari tevékenység nem feltétel. Bárki jelentkezhet, akinek digitális innovációja elősegíti a hazai mezőgazdaság fejlesztését.

A programba egyaránt várnak olyan vállalkozásokat, amelyek most indulnak és olyanokat, amelyek már az első ügyfeleikkel dolgoznak. A részvétel feltétele, hogy a csapat rendelkezzen termékének első működő prototípusával, azaz az úgynevezett minimum viable producttal (MVP-vel).

Az Axiál Kft., a Tesco-Globál Zrt., a Vodafone Magyarország Zrt., a Bonafarm Csoport, a Hungrana Kft. és a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. a program nagyvállalati partnerei, szakértőik rendszeresen találkoznak a résztvevő startupokkal, hogy visszajelzéseik alapján az új megoldások pontosabban megfeleljenek a nagyvállalati igényeknek. Így a NAK Tech Lab egyedülálló lehetőség arra is, hogy a startupok akár leendő nagyvállalati ügyfeleik szakértőivel is dolgozzanak a piacot meghódító megoldásukon.

Az inkubációs program három részből – úgynevezett sprintből – áll, és összesen három hónapig tart.

A jelentkezők közül a legígéretesebb csapatok kapnak meghívást az első sprintre, a háromnapos rendezvényre, a bootcampre, ahonnan a program későbbi szakaszaiba az ott sikeresen szereplő csapatok jutnak tovább. Ezután a Design Terminal workshopokon, konzultációkon, ágazati és külsős mentorok bevonásával segíti a résztvevő startupok fejlődését és a nagyvállalatokkal közös munkát. Az intenzív közös felkészülés és a három hónap eredményeinek bemutatására látványos záróeseményen, a Demo Day-en kerül sor.

A NAK a teljes országra kiterjedő területi képviselettel és szakértői hálózattal, valamint jelentős partnerségi (vállalati, intézményi és tudományos) kapcsolatrendszerrel rendelkezik, amelyre az új kezdeményezés megvalósítása során is támaszkodhat. A program szakmai tartalmát a Design Terminal biztosítja. Az innovációs ügynökség hét országban szervez inkubációs programokat és 2014 óta 1000-nél is több startuppal és számos iparág vezető nagyvállalatával dolgozott együtt.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminal együttműködésének előzménye egy nagy sikerű márciusi innovációs ötletverseny és a júliusi befektetői találkozó.

Jelentkezés a NAK Tech Lab inkubációs programba: nak.designterminal.org

Borítókép: illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában