előkelő helyen

2019.10.06. 13:16

Nálunk az egyik legolcsóbb a földgáz az Európai Unió tagállamai közül

Szinte maximális szintre vannak feltöltve a magyarországi gáztározók, ezzel biztosítható az ország gázellátása.

Az utolsó molekuláig megérkezett minden szállítmány – jelentette be a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az idei fűtési szezon kezdetén. Mint ismert, szeptember 15-től van lehetőségük a társasházaknak arra, hogyha úgy érzik a lakók, hogy fáznak, igényeljék a fűtést.

Scherer Zsolt, a hivatal szóvivője azt mondja: az ősz beköszöntére maximális szintre töltötték fel a gázkészleteket. A legutoljára regisztrált készletszint meghaladta a 6 milliárd köbmétert, amely közel 97 százalékos töltöttséget jelent a 6,3 milliárd köbméteres kapacitáshoz képest.

„A gáztározókban szerintem még sosem volt ennyi, gyakorlatilag teljesen kihasználtuk a tárolókapacitást.

Ebből 1,45 milliárd köbméter az, ami a biztonsági tárolói készlet. Nem egyedülálló, hogy ennyi van a tárolókban. Ha megnézzük Európát, akkor majdnem mindenhol 90 százalékát fölötti a feltöltöttség” – fogalmazott a szakértő az M1 Summa című műsorában.

Az óvatos készletpolitika oka az orosz-ukrán gázvitára vezethető vissza. Idén december 31-én jár le ugyanis a két ország közötti gáztranzit-megállapodás határideje. A kormány szeretné elkerülni azt, hogy egy esetleges nézeteltérés hatására hiány jelentkezzen a keletről érkező földgázból.

„Az európai államok, illetve a piaci szereplők úgy döntöttek, hogy ennek a vitának a kimenetelétől függetlenül megfelelő tárolói készleteket helyeznek el, hogyha nem történik megállapodás” – mondta, majd hozzátette, hogy ha Beregdaróc felől, Kelet-Ukrajnán keresztül nem érkezik földgáz Európába, akkor a téli ellátás mindenképpen biztosított legyen – mondta a MEKH szóvivője.

A szakértő szerint hazánk nem válhat olyan kiszolgáltatottá, mint egy évtizeddel ezelőtt.

Ma már Szlovákia és Ausztria felől is érkezik földgáz Magyarországra.

Elmondta, hogy Ausztria felől 100 százalékos a kihasználtság, míg a Balassagyarmat felőli szlovák betáplálás 70 százalék körüli értékeket mutat. Kapacitás szerint ez 5 milliárd köbmétert jelent mindkét relációban. „Az 1 milliárd köbméteres hazai kitermelést beleszámítva biztosítható az ország ellátása, ami jelenleg 10 milliárd köbméter” – tette hozzá.

A fűtési szezon biztonsága mellett fontos hír a fogyasztóknak az is, hogy Magyarországon az egyik legolcsóbb a földgáz az Európai Unió 28 tagállama közül. A lakossági fogyasztók földgáz átlagára 3,16 eurócent volt kWh-ként az elmúlt hónapban Budapesten, így a magyar fővárosban – holtversenyben Bukaresttel – volt a legolcsóbb a földgáz az uniós fővárosok közül.

Svédország fővárosában, Stockholmban például csaknem nyolcszor kerül többe a földgáz, mint Budapesten. A környező országokat nézve Pozsonyban másfélszer annyit, míg Bécsben majd két és egyharmaddal kell többet fizetniük a lakossági fogyasztóknak azért, hogy meleg legyen a lakásuk – hangzott el az adásban.

Scherer Zsolt hozzáteszi: az olcsó gázárakhoz többek között az is hozzájárul, hogy az energiahordozó egy részét Magyarországon termelik meg. „A magyar gázkitermelés elsősorban az Alföldön történik, ahol még mindig jelentős gázkészleteink vannak” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a palagáz kitermelése valószínűleg a közeljövőben Makó környékéről is elindulhat.

„Most az alföldi kitermelés az, amely megfelelő biztonságot ad a hazai ellátásnak, illetve a rezsicsökkentéssel megállapított árak tartását is garantálja” – fűzte hozzá.

A magyar háztartások jó része gázkazános-radiátoros. A szakemberek szerint ajánlatos évente legalább egyszer átvizsgáltatni, karbantartatni a kazánunkat. Ennek hiányában ugyanis 5-10 százalékkal is rosszabb hatásfokkal üzemelhet a rendszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában