Elaprózódó földbirtokok

2019.10.01. 22:01

Magosz: négymillió földtulajdonos van Magyarországon

Annak kellene örökölnie családon belül a földet, aki művelni szeretné. Probléma viszont, hogy ugyan a földet illetékmentesen lehet örökölni, azonban a gazdaság eszközeit már nem.

Négymillió földtulajdonos van Magyarországon, de csak 200 ezer gazdálkodik, és az 50 százalékuk bérli a földet – mondta Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

Jakab István elmondta, a Magosz azt szeretné, ne aprózódjanak el a birtokok, hiszen versenyképes művelésre van szükség.

Ezért annak kellene örökölnie családon belül a földet, aki művelni szeretné. Hozzátette, az elmúlt 8 évben az öröklés miatt 619 ezer földrészlet keletkezett.

A végrendelkezés sem oldja meg teljesen a helyzetet, hiszen a földet illetékmentesen lehet örökölni, azonban a gazdaság eszközeit már nem.

Szabályozni kell továbbá a minimálisan örökölhető földterület méretét, hiszen egy ponton túl már nem éri meg tovább aprózni az adott birtokot – tette hozzá.

Elmondta azt is, az Európai Unió legtöbb tagállamában van speciális öröklési szabályozás, Magyarországon azonban ilyen nincsen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában