jön a szigor

2019.10.11. 16:00

Bajba kerülhet, akinél almát találnak a határon

Egy fürt szőlőt és néhány almát sem lehet útipoggyászként behozni az Európai Unióba a december közepétől életbe lépő új uniós rendelet miatt. Egy szakértő arról beszélt a V4NA-nak, hogy a szigorú szabályozással a növénykárosítók terjedését szeretnék megakadályozni. A szabályozás miatt több gazdálkodó hatalmas bevételtől eshet el.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Cookie Studio

A december 14-én életbelépő uniós rendelet miatt jelentős bevételtől eshetnek el a szerbiai, észak-bácskai homokvidék határmentén élő termelői, de az ukrajnai, kárpátaljai határmenti termelők úgyszintén. Az új szabályozás előírja az útipoggyász kötelező ellenőrzését, és az eddigiekhez képest sokkal szigorúbban betartják majd az előírást – mondta a V4NA-nak a magyar Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) osztályvezetője.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egyes növényfajtáknál akár már egyetlen termés is csak növényegészségügyi bizonyítvánnyal hozható be az Európai Unió területére.

Az új szabályozással érintett növények és növényi termékek végleges listáját tartalmazó jogszabály várhatóan novemberben-decemberben jelenik meg.

Évekkel ezelőtt elkezdődött már európai uniós szinten a növényegészségügyi szabályozás módosítása. A kereskedelmi és a személyforgalom is annyira megnőtt, hogy az árubehozatallal számos új, eddig nem előfordult növényi károkozó került be az unióba. „Erre nem vagyunk kellően felkészülve, nincs megfelelő kémiai védelem, illetve természetes ellenség a megfékezésükre. Ez nagyon nagy kockázat, és emiatt szigorított az Európai Bizottság” – fogalmazott a V4NA-nak a NÉBIH osztályvezetője.

Székely Tamás hozzátette, a december 14-én életbelépő rendeletek nem ültethetőek be a nemzeti jogszabályokba, ennél fogva nincs lehetőség azok módosítására, tompítására.

A szabályozás általánosan érvényes, minden harmadik országból érkező utasforgalomra, az Ukrajnából és Szerbiából érkező utasokra is vonatkozik.

A Bizottságtól néhány tagország enyhítő rendelet elfogadását kezdeményezte, de a testület ezt elutasította – tette hozzá a NÉBIH osztályvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában