Törvény tiltja

2021.12.26. 20:30

Januártól nem lehet gyógyszert házhoz szállítani

Vitamint, étrend-kiegészítőt továbbra is lehet majd házhoz rendelni, de fájdalomcsillapítót vagy megfázás elleni készítményt már nem.

Az országgyűlés által elfogadott, a gyógyszerek házhozszállítását tiltó törvény hátrányos a lakosság és a gyógyszertárak szempontjából egyaránt – mondta a Világ Gazdaság, a VG lapjának Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének, a HGYSZ szakmai igazgatója.

A rendelkezés egy olyan szolgáltatást lehetetlenít el, amelynek népszerűsége az elmúlt időszakban folyamatosan nőtt.

Marjai Tamás kiemelte, hogy az új szabályozás értelmében az internetes gyógyszerforgalmazás lehetősége elméletileg megmarad, azonban a gyakorlatban a gyógyszerek eljuttatása a betegekhez jelentős akadályba fog ütközni. 2022. januártól a betegek kétféleképpen juthatnak majd az interneten rendelt gyógyszereikhez.

Egyrészt személyesen átvehetik a gyógyszertárakban megrendelt készítményeket, ami pontosan ugyanaz, mintha internetes vásárlás nélkül mennének el gyógyszert venni. Másrészt a gyógyszertár gyógyszerész vagy gyógyszertári szakasszisztens segítségével szállíthatná házhoz a gyógyszert, ennek pedig nincs realitása, mivel az ágazat munkaerőhiánnyal küzd, és a tárgyi feltételek biztosítása is további nehézségeket jelent a gyógyszertáraknak.

A gyógyszerészeti hatóság adatai alapján több mint 500 gyógyszertár, vagyis minden 5. patika foglalkozik jelenleg internetes gyógyszerforgalmazással. A HGYSZ szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy a piaci szereplők hogyan reagálnak majd a jogszabályi változásra, azonban az biztos, hogy nagyon sok gyógyszerész fektetett időt, pénzt és energiát az internetes gyógyszerforgalmazásba. A mostani módosítással ezeknek a befektetéseknek egy része semmivé válhat.

A törvénymódosításra azért volt szükség, mert  a jelenleg érvényben lévő jogszabály elavult és inkoherens – mondta Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke.

Hozzátette, az utóbbi időben nőtt a szabálytalan gyakorlatok száma, amelyek veszélyeztetik a gyógyszerbiztonságot, a betegek jogait és adatvédelmi kockázatot is jelentenek. 2022 januárjától vitamint, étrend-kiegészítőt továbbra is lehet majd házhoz rendelni, de fájdalomcsillapítót vagy megfázás elleni készítményt már nem.

A törvényben a gyógyszerbiztonságra helyezik a hangsúlyt, ugyanakkor például a jogszabály nem tiltja meg a jövőben, hogy benzinkúton vásároljunk fájdalomcsillapítót, pedig ott sincs jelen gyógyszerész a termék átadásánál.

Az Európai Unió legtöbb országában engedélyezett az OTC-termékek, vagyis a vény nélkül kapható termékek csomagküldő szolgálaton keresztül történő házhozszállítása 2-3 ország csak kivétel. Ezek közé az államok közé csatlakozik, most Magyarország is.

A parlamentben elfogadott törvénymódosítás előtt fontos lett volna elkészíteni egy hatástanulmányt, amely a házhozszállítással kapcsolatos gyógyszerbiztonságot vizsgálja – mondta Kaló Tamás, a PHOENIX Pharma Zrt. vezérigazgatója.

Hozzátette, nem ismer olyan esetet, amikor valakinek az egészsége károsodott volna amiatt, hogy csomagküldő szolgálaton keresztül vette át a webpatikából megrendelt megfázás elleni készítményét, vagy fájdalomcsillapítóját, esetleg savlekötőjét. Ugyanakkor a szakember tart attól, hogy a gyógyszerek házhozszállításának tiltása bumeráng hatást fog kiváltani, hiszen a lakosság részéről az igény nem fog megszűnni, és előtérbe kerülhetnek az interneten elérhető nem biztonságos termékek.

Magyarországon a gyógyszerek házhozszállítása évente 5 milliárd forint forgalmat generál, a koronavírusjárvány miatt az OTC patikaszerek forgalma az online rendelések során az elmúlt 1,5 évben 60-80 százalékkal emelkedett – tette hozzá a vezérigazgató.

Jelentős fogyasztói igény van a webáruházakból rendelhető patikaszerekre, leginkább a lakosság azon részéről aki nem szeretne gyógyszertárba menni, mert fél attól, hogy betegséget kap el, illetve adott esetben ad át, valamint a kisebb településeken élőknek jelentősen megkönnyítette az életét, hogy egy-egy termékért nem kellett messzire, több órát utazni.  

Kiemelte, nem régen hozták létre a Szimpatika webteret, a gyógyszertárak számára kifejlesztett online platformot, amelyhez már 40 patika csatlakozott. A WebTér mindkét gyógyszerkiadási módszerre felkészült a csomagküldésre és a patikai átvételre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában