Bulvár-celeb

2021.11.18. 10:40

Egyetlen helikopter miatt repült rémülten világgá 45 ezer vadlúd Tatán

Feljelentést tesz a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága az ellen a helikopter ellen, amely az Öreg-tó felett repült, megriasztva az ott telelő vadludakat.

Forrás: kemma.hu / Csonka Péter

A megrettenő vadludakról Milinte Judit készített videót, amelyet oldalán is megosztott. Mint a posztban írja: a videó elején látható, hogy a helikopter hangjára milyen idegesen figyelnek a ludak, majd ahogy közelebb ért, azonnal felrepült a mederből az összes madár – írja a kemma.hu.

„Nemcsak a ludak, hanem más madarak is! A helikopter alatt keringett az akkor bent lévő összes madár! Mivel nem állatkerti madarak, így nincsenek hozzászokva az ember által okozott zajokhoz, ezért kell őket óvni minden egyéb zavarástól!” – áll a posztban.

Mint Csonka Péter, a Tatai Vadlúd Sokadalom főszervezője a Kemma.hu-nak elmondta, a tatai Ramsari Terület, azon belül az Öreg-tó felett a vadludak telelési idején, október 1-től március 31-i légügyi korlátozás van érvényben. Ez azt jelenti, hogy bármilyen légi járműnek 1500 láb (körülbelül 460 méter) repülési magasságot kell tartani, afelett kell repülni. A főszervező kiemelte: ez a helikopter vélhetően alacsonyabban repült a megengedettnél, így ijeszthette meg a vadludakat. Még elemzik a képeket, ami alapján meg tudják tenni a feljelentést, hiszen a helikopter lajstromszáma alapján tudnak eljárni a hatóságok is.

– Nem ez az első eset, hogy légi jármű ijeszti meg a madarakat – emelte ki Csonka Péter. – Két hete egy kisrepülőgép repült alacsonyan a víz felett. Az az igazság, hogy minden, a modern élettel járó dolog komoly zavaró tényező, ahol tömeges vízimadár gyülekezés van. Minden halmozódik: a fény-, és a zajszennyezés is. Aztán van egy pont, ami után a természet azt mondja, elég – részletezte.

Nemzetközi és helyi védelem

Az Öreg-tó nemzetközileg is jegyzett fontos vizes élőhely, úgynevezett Ramsari Terület, valamint része az ökológiai hálózatnak. Ezeken kívül a tatai önkormányzat révén helyi védett terület is. Ezeket a minősítéseket a tavon pihenő és telelő vadludak és vízimadarak révén nyerte el. Az, hogy egy város területén egy ilyen kiemelt vizes élőhely fekszik, bizton kijelenthető, hogy világszinten is unikális érték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában